Onsdagens obl.: Lukkede lavere efter sent stemningsskift

Det danske obligationsmarked vendte rundt i den sene handel og lukkede onsdag med kursfald. De amerikanske aktiemarkeder genvandt lidt terræn i den indledende handel, hvilket fik investorerne til at mindske efterspørgslen efter de fastforrentede papirer. Det var specielt bankerne, som tog revanche efter de seneste par dages solide kursfald. Den sure stemning på obligationsmarkedet blev understøttet af de fortsatte spekulationer, om et massiv udbud af statsobligationer de kommende måneder, eftersom regeringer kloden rundt skal have finansieret de forskellige økonomiske hjælpepakker.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2017, lukkede onsdag 0,25 point lavere i kurs 104,37 med en effektiv rente på 3,40 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 0,05 point lavere i kurs 97,70 med en effektiv rente på 4,91 pct.

- Obligationsmarkedet er ikke rigtig drevet af makroøkonomiske nøgletal, men mere af udviklingen på aktiemarkederne og af alt, hvad der sker i banksektoren, sagde obligationschef Cyril Beuzit hos BNP Paribas til Bloomberg News. Det store spørgsmål er nu, hvorvidt de amerikanske og britiske tiltag for at stabilisere banksektoren er nok, bemærkede obligationschefen.

De amerikanske bankaktier tog onsdag revanche efter de seneste dages kursfald. Finansgiganten Citigroup lå ved dansk lukketid 15 pct. højere, mens Bank of America steg 11,6 pct. Finanshuset Morgan Stanley lå 16,4 pct. højere.

Det tyske ECB-medlem Jürgen Stark blev onsdag citeret for at sige, at der ikke er tale om en generel kreditkrise i eurozonen, hvorfor Den Europæiske Centralbank ikke bør føre en aggressiv pengepolitik.

Bank of England offentliggjorde onsdag referatet fra det seneste rentemøde hos centralbanken den 8. januar, da otte ud af de ni medlemmer stemte for rentenedsættelsen på 50 basispoint til 1,50 pct. Centralbankmedlemmet David Blanchflower stemte for en større rentenedsættelse på 100 basispoint. Nordea skriver i et notat, at den britiske centralbank vil sænke renten med yderligere 50 basispoint til 1,00 pct. på rentemødet til februar.

Onsdag formiddag blev de tyske producentpriser offentliggjort for december og viste et fald på 1,0 pct. i forhold til et fald på 1,5 pct. måneden forinden. Analytikerne havde ventet et lidt større fald på 1,2 pct. På årsbasis steg producentpriserne med 4,3 pct. i december sammenlignet med en stigning på 5,3 pct. måneden forinden. Analytikerne havde ventet en stigning på 4,2 pct.

Den amerikanske tiårige T-bond lå ved dansk lukketid 17/32 point lavere i kurs 111 12/32 med en effektiv rente på 2,43 pct. Euroen lå marginalt svækket mod dollaren og ved dansk lukketid kostede en euro 1,2893 dollar.

Det er begrænset med makroøkonomiske offentliggørelser i denne uge, men onsdag aften præsenteres det amerikanske boligindeks NAHB for januar, som ventes at være uforandret på 9,0. Indekset angiver bygherrernes syn på det nuværende og fremtidige salg af boliger.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )