Onsdagens obl.: Kraftige kursfald efter stor aktiefremgang

 

Investorerne havde onsdag travlt med at flytte kapital fra obligationsmarkedet og over til aktiemarkedet, idet tiltroen til de mere risikofyldte papirer var genvundet, efter at spekulationerne om en snarlig amerikanske rentenedsættelse tog fart. Investorerne har nu indkalkuleret en sandsynlighed på 90 pct. for en amerikansk rentenedsættelse til september i forhold til nul procent for blot en uge siden.

 

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, lukkede onsdag 0,76 point lavere i kurs 97,38 med en effektiv rente på 4,36 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 0,55 point lavere i kurs 89,07 med en effektiv rente på 5,16 pct.

 

- De globale aktiemarkeder har stabiliseret sig, og det forstærker udsalget af de fastforrentede papirer, udtalte obligationsstrateg hos Commerzbank, Peter Müller, til Bloomberg News. Der er stor risiko for yderligere kursnedgang på obligationsmarkedet på mellemlang sigt, vurderede strategen.

 

Eurostat var onsdag formiddag aktuel med tal for industriordrerne for eurozonen i juni, og de viste en stigning på 4,4 pct. og 13,8 pct. på årsbasis. Det var mere end ventet, eftersom at en rundspørge foretaget af Bloomberg News havde ventet en stigning på 2 pct. i juni og 12,4 pct. på årsbasis.

 

Investorerne havde ikke de store nøgletal at forholde sig til onsdag, hvor en del af opmærksomheden var henlagt til en opgørelse over den amerikanske forbrugertillid fra ABC. Forbrugertilliden faldt til minus 20 i sidste uge i forhold til minus 9 ugen forinden. Det er det laveste niveau siden oktober 2005, men opgørelsen kunne slet ikke modstå den negative stemning på grund af profithjemtagningen i onsdagens handel.

 

Obligationsmarkedet var tirsdag omgæret af spekulationer om den amerikanske pengepolitik, idet enkelte investorer så mulighed for en amerikansk rentenedsættelse tirsdag aften. Det er specielt et stort fald i renten på den helt korte obligation, som har givet næring til rygterne, samt et møde mellem den amerikanske centralbankchef og finansministeren tirsdag aften. Spekulationerne forblev spekulative, og det amerikanske centralbankmedlem Jeffrey Lacker havde så frit leje til at dæmpe spekulationerne i sin tale tirsdag aften, idet han fastholdte en hård tone.

 

- Volatile udsving på de finansielle markeder er ikke ensbetydende med en rentenedsættelse af den toneangivende rente, efter min mening, udtalte Jeffrey Lacker. En rentenedsættelse skal alene reflektere inflationsudsigterne og udsigterne for den økonomiske vækst, udtalte Lacker, som ikke er et stemmeberettiget medlem af den amerikanske centralbank.

 

Den toneangivende amerikanske T-bond lå ved dansk lukketid 16/32 point lavere i kurs 100 23/32 med en effektiv rente på 4,65 pct. Ved dansk lukketid kostede en euro 1,351 dollar.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )