Onsdagens obl.: Forbedrede US-vækstudsigter slettede plus

 

De danske obligationsinvestorer fik onsdag rigeligt med inspiration fra nøgletalsfronten. Alt i alt affødte det et lille fald i obligationskurserne. Investorerne kunne se, at tyskerne fortsatte i det gode tråd, da den tyske arbejdsløshed overraskede med et massivt fald. Fra de amerikanske kanter gav ISM-erhvervsbarometeret indtryk af gode tendenser for økonomien, mens den volatile jobindikator, ADP, øgede frygten for en svag jobrapport på fredag.

 

Den toneangivende 9-årige danske statsobligation lukkede onsdag 0,03 point højere i kurs 100,74 med en effektiv rente på 3,89 pct. Blandt realkreditobligationerne sluttede 4-35'erne uændret i kurs 92,50 med en effektiv rente på 4,78 pct.

 

Investorerne havde ved 16-tiden fokus rettet mod den amerikanske opgørelse fra ISM-instituttet. Industriens forventninger overraskede positivt, da ISM-erhvervsbarometeret steg til 51,4 fra 49,5 i seneste opgørelse. Da erhvervsbarometeret nu ligger over grænseværdien på 50 indikerer ISM igen vækst om end i mindre skala. De inflationsbekymrede investorer fik godt nyt fra priskomponenten, som faldt til 47,5 fra 53,5, hvilket dæmpede frygten for de ødelæggende prisstigninger.

 

- Det var en stærk ISM-rapport vi fik, hvilket fik obligationskurserne til at falde. Det var især værd at bemærke, at underkomponenterne nye ordrer og produktionen var de bærende kræfter i hovedtallets overraskelse, udtalte senioranalytiker Anders Matzen fra Nordea Markets til RB-Børsen. Senioranalytikeren venter dog, at ISM-opgørelsen i løbet af første halvår af 2007 vil bevæge sig ned mod 45. En af de grundlæggende komponenter i en rentenedsættelse hos den amerikanske centralbank er, at ISM-barometerets hovedtal for en tid holder sig under grænseværdien på 50.

 

Den meget volatile jobindikator, ADP, blev fremlagt ved 14.30-tiden. Den private indikator gav investorerne en kold rislen ned af ryggen, da jobskabelsen faldt med 40.000 personer, hvilket var en markant overraskelse i forhold til analytikernes forventning på en jobskabelse på 120.000. I minutterne efter offentliggørelsen steg obligationskurserne en anelse.

 

- ADP-jobindikatoren giver en god indikation for den vigtige amerikanske arbejdsmarkedsrapport, udtalte Anders Matzen til RB-Børsen. Anders Matzen bemærkede, at ADP-indikator også har vist, at den kan tage fejl.

 

Onsdag formiddag bød på tyske arbejdsløshedstal, som i forvejen var lækket til pressen. Tallene viste, at der stadig er solid fremdrift i den tyske økonomi, da der var 108.000 færre i arbejdsløshedskøen. Analytikerestimatet lød på minus 46.000. Det betyder, at den samlede tyske arbejdsløshed nu er 9,8 pct. mod et revideret tal på 10,1 pct. måneden forinden. Her lød analytikerestimatet på 10,1 pct. Faldet er det største siden genforeningen i 1990. Moderate lønninger og et mildt vintervejr har især påvirket bygge og konstruktionssektereren positivt.

 

Investorerne mangler ved dansk lukketid stadig at få indblik i den amerikanske centralbanks referat fra rentemødet den 12. december.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )