Onsdagens obl.: Amerikansk detailsalg løftede stemningen markant

Læs mere
Fold sammen
Det danske obligationsmarked vendte rundt onsdag eftermiddag, efter at tal for det amerikanske detailsalg for december kom ud markant ringere end ventet, hvilket øgede bekymringerne for en dyb recession og en decideret depression. Den tyske BNP-vækst for 2008 skuffede onsdag formiddag med en lidt lavere stigningstakt end ventet, hvilket understøttede den da positive stemning. De europæiske aktiemarkeder lå ved dansk lukketid med fald på 5-6 pct.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2017, lukkede onsdag 0,39 point højere i kurs 105,24 med en effektiv rente på 3,30 pct. Blandt realkreditobligationerne lukkede 4-35'erne 0,15 point højere i kurs 92,65 med en effektiv rente på 4,82 pct.

Det amerikanske detailsalg blev onsdag en slem skuffelse for investorerne, idet detailsalget eksklusive salget af biler viste et fald på 3,1 pct. i december sammenlignet med måneden forinden. Analytikerne havde ventet et markant lavere fald på 1,4 pct. For at gøre billedet af den igangværende amerikanske recession værre blev detailsalget i november nedrevideret fra et fald på 1,6 pct. til minus 2,5 pct.

- Dagens amerikanske tal er en klar påmindelse om, hvor alvorligt den bristede kreditboble har ramt grundpillen i den amerikanske økonomi, nemlig privatforbruget, og en klar indikation af, at vi har bevæget os ind i 2009, på et meget dystert grundlag, lød det fra cheføkonom Jes Asmussen hos Handelsbanken. Det er værd at bemærke, at prisfaldet i bezinpriserne ikke har haft medført et øget forbrug og selvom forhåbningerne er store til de økonomiske hjælpepakker med hensyn til at begrænse recessionen fra at blive en decideret depression, virker det til, at der vil være tale om en markant dæmper på privatforbruget i de kommende år, vurderede chefanalytikeren.

Onsdag formiddag kom der tal for den tyske økonomi ved BNP-væksten for helåret, som viste en fremgang på 1,3 pct. sammenlignet med en BNP-vækst på 2,5 pct. i 2007. Økonomerne havde ventet en marginal større fremgang på 1,4 pct. for 2008.

- Der er simpelthen ingen tegn på, at bunden er nået for den økonomiske tilbagegang, sagde økonom Kenneth Broux hos finanshuset Lloyds TSB Group til Bloomberg News. Vi venter, at den tyske BNP-vækst vil falde med 2,1 pct. i år, idet specielt første og andet kvartal vil være forfærdelige. Hvis vi er meget heldige, kan vi se en let stabilisering i tredje eller fjerde kvartal, vurderede økonomen.

Det tyske ECB-centralbankmedlem Axel Weber udtalte i sidste uge, at den tyske BNP-vækst kan falde mere end den seneste prognose, som forudser et fald i væksten på 0,8 pct. Et fald i BNP-væksten på mere end 0,9 pct. vil være den værste udvikling siden Anden Verdenskrig.

Den amerikanske tiårige T-bond lå ved dansk lukketid 1 2/32 point højere i kurs 113 26/32 med en effektiv rente på 2,18 pct. Euroen lå marginalt vækket mod dollaren og ved dansk lukketid kostede en euro 1,3167 dollar.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )