Onsdagens Børsbarometer: Kina aktier fester som var det 2015, men Europa fedter rundt i minus

Kinesiske aktier nyder endnu en god dag og er nu steget 24 pct. i 2019. Europa har sværere ved at genfinde optimismen, mens pundet daler efter et mislykket Brexit-møde i Bruxelles.

Kinesiske aktier overstråler igen. Foto: AFP/Nicolas Asfouri/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere

Det er igen en blandet dag på de internationale børser, hvor Kina tager teten med store stigninger på deres aktiemarkeder.

Shanghai Composite indekset er oppe over en 1 pct. og bliver nu handlet i det højeste niveau i ni måneder, efter at have mønstret en 24 pct. optur siden nytår. Den imponerende stigning vækker minder fra starten af 2015, hvor indekset fra januar til juni steg med over 60 pct., da aktieinvesteringer blev til en slags allemandseje og historier florerede om, hvordan investorer tog aktieråd fra deres frisør.

Optimismen bristede brat 12. juni det år, og kinesiske aktier barberede en tredjedel af deres markedsværdi på mindre end en måned.

På trods af minderne fra 2015 er flere strateger stadig varme på de kinesiske aktier, delvist fordi de fik så mange prygl i 2018, at de har en del, der kan indhentes. Morgan Stanley har her til morgen hævet kursmålet for både MSCI China og CSI300 indeksne. Den amerikanske investeringsbank forventer nu, at MSCI China kan stige 10 pct. til 93 inden udgangen af 2019, og at CSI300 kan stige 12 pct. 4.300.

Stigningen onsdag kommer i takt med, at investorerne langsomt får fordøjet tirsdagens meddelelse fra premierminister Li Keqiang, der lovede store stimuluspakker for at afbøde den faldende vækst.

Andre steder i Asien er det dog et mindre positivt billede, der tegner sig. For eksempel er sydkoreanske aktier nede 0,2 pct., efter historier om at Nordkorea har genoptaget aktiviteten ved et missilaffyringsanlæg, som landet ellers lovede at nedlægge sidste år. I sidste uge forsøgte den amerikanske præsident Donald Trump forgæves at få Nordkoreas leder Kim Jong-un til lukke sit atomprogram, og de seneste hændelser hjælper næppe til at få en aftale i hus.

I Europa og USA peger futures på en dag med små fald uden de store nyheder til at drive markeder. De amerikanske indeks lukkede i negativt tirsdag aften, fordi investorerne gik og ventede på mere konkrete detaljer om en potentiel nært forestående handelsaftale med Kina. De amerikanske embedsmænd er meget optimistiske, men fra den kinesiske lejr lyder det, at forhandlingerne har været »vanskelige«.

Brexit fortsætter med at være et kæmpe rod i Storbritannien. Ifølge Reuters endte et tirsdagsmøde mellem de britiske og europæiske forhandlere efter tre timer uden nogen fremskridt. En EU-embedsmand sagde endda direkte, at forhandlingerne ikke var gået godt. Pundet, der ellers var steget på Brexit-håb, er faldet lidt tilbage igen og bliver nu handlet i en kurs på 8,67 kroner. For bare en uge siden kostede et pund 8,75 kroner.

Også oliepriserne har også fået hug onsdag. West Texas Intermediate oliekontrakten er faldet med 0,7 pct., efter at data i går eftermiddag viste, at de amerikanske olielagre i sidste uge var større end forventet. Store lagre kan være et tegn på stor produktion eller lavere efterspørgsel og begge er negative for olieprisen.

Få Berlingskes Børsbarometer - hver dag


Hold dig opdateret med alt, hvad der sker på aktiemarkederne. Med Berlingske Business’ ugentlige aktieklumme får du det fulde overblik over finansmarkederne i ind- og udland og en analyse af, hvor finansmarkedet er på vej hen.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev bliver du klædt på til hele børsugen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske mandag-fredag sender mig de seneste nyheder om aktier obligationer investeringer og status fra verdens børser. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan indeholde annoncer fra tredjepart og i visse tilfælde blive delt med disse. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

Det kan rykke markedet i dag

Det er mest data fra USA, der kommer til at dominere den økonomiske dagsorden onsdag, så vi skal frem til eftermiddagen, før der kommer gang i den på nøgletalsfronten. Til gengæld er det nogle slagkraftige nogen af slagsen, så der bliver lidt at holde øje med for investorerne.

  • Kl. 14.15. ADP-jobrapporten i USA for februar. Den dækker de private jobs, og blev i gamle dage set som en pålidelige indikator for den officielle amerikanske jobrapport, der kommer på fredag. Nu er den ikke lige så pålidelige mere, men som en tommelfingerregel kan man sige, at hvis ADP er højere end 150.000 jobs, så vil den officielle rapport ikke vise et tab af job.
  • Kl. 16. Eksport og import data fra USA. Især vigtig i disse tider, hvor USA ligger i handelskrig med Kina.
  • Kl. 16:30. Olielagre i USA. Tallene for sidste uge viste et stort fald, hvilket sendte olieprisen højere.

Virksomheder i fokus

  • Brøndby IF og Royal Unibrew kommer med regnskab
  • Norwegian offentliggør trafiktal for februar. Flyselskabet har været under massivt pres og solgt aktier til spotpris for at få ny kapital til at holde sig flyvende, men har indtil videre formået at holde fast i den flotte passagervækst.

Markederne lige nu

Asien
Hong Kongs Hang Seng: +0,2 pct.
Kinas Shanghai Composite: +1,6 pct.
Japans Nikkei 225: -0,5 pct.
Sydkoreas Kospi: -0,2 pct.

Europe (futures)
Danmarks C25: +0,4 pct.
Euro Stoxx 50: -0,2 pct.
Tysklands DAX 30: -0,1 pct.
Frankrigs CAC 40: +0,2 pct.
Storbritanniens FTSE 100: -0,3 pct.

USA (futures)
S&P 500: -0,3 pct.
Nasdaq: -0,3 pct.
Dow Jones Industrial Average: -0,3 pct.