Onsdagens aktier: Vestas blæste til vejrs i et marked der vendte rundt

I toppen af eliteaktierne endte Vestas, der tog revanche onsdag og steg for første gang siden regnskabsskuffelsen torsdag i sidste uge.

Også Genmab revancherede sig efter en opjustering sent tirsdag, der blev bedømt af markedet onsdag.

Det generelle aktiemarked vendte rundt mod slutningen af handelsdagen og et pænt minus i C20 Cap blev vendt til et beskedent plus af slagsen.

Samlet endte det danske eliteindeks med en stigning på 0,1 pct. i indeks 1114,28 og endte dermed bedre end indeksene rundt om i Europa, hvor der ved dansk lukketid var fald på op til 0,7 pct. Ud over stigningen til Vestas var en reduktion af formiddagens fald i Mærsk-aktierne med til at give den udvikling.

Mærsk B lukkede med en stigning på 0,8 pct. i 10.440 kr. Der var ikke nyheder fremme om Mærsk. A-aktien steg 1 pct. til 10.180 kr.

- Underliggende er stemningen ikke den bedste for øjeblikket på aktiemarkedet, konstaterer Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør i Sydbank, over for Ritzau Finans.

Han forklarer det med, at flere hedgefonde er i færd med at lukke bøgerne, og med at den danske regnskabssæson samlet set ikke har været fremragende.

VESTAS KØRTE OP PÅ UDENLANDSK INTERESSE

Vestas-aktien lukkede 5,2 pct. højere i 416,70 kr. og satte punktum for den første dag i grønt siden torsdagens skuffende regnskab for tredje kvartal. Inden torsdagens regnskab kostede en aktie i vindmøllegiganten 527,50 kr.

Ifølge chefhandler Mads Zink fra Danske Bank var udenlandske investorer største nettokøber af Vestas og derved årsagen til kursstigningen. De seneste dage, hvor aktien er faldet, har udlandet ellers solgt ud af aktierne i den danske vindmølleproducent.

- Det tyder på, at det udenlandske salgspres, der er i aktien, er aftaget. Så det er forklaringen på, at aktien ligger i plus. Men hvorfor udlandet lige vælger at vende rundt i dag, det skal jeg ikke kunne svare på, siger Mads Zink til Ritzau Finans

Genmab opjusterede sent tirsdag forventningerne efter en milepælsbetaling for det første salg af Darzalex i Japan.

Allerede i september blev kræftmidlet godkendt på det japanske marked, og det var derfor ikke overraskende, at det har ført til en milepælsbetaling og en opjustering.

- Det er dog positivt, at det allerede sker nu, vurderer Søren Løntoft Hansen, der er senioranalytiker i Sydbank, i en kommentar.

Aktien steg med 0,7 pct. til 1133 kr.

Også Pandora steg en spids i onsdagens marked uden selskabsspecifikt nyt. Smykkeaktien lukkede i 557 kr. 0,1 pct. højere efter et fald på 4,9 pct. tirsdag.

I bunden af C20 Cap endte FLSmidth, der havde fået sænket sit kursmål med små 10 pct. til 365 kr. af Kepler Cheuvreux. Børshusets anbefaling af FLS er stadig "hold". Aktien lukkede med et fald på 1,5 pct. i 355,10 kr.

- En nedgang i råvareaktier ude i Europa er også med til at presse aktien, vurderer Ole Kjær Jensen.

Gruppen af råvareaktier i Stoxx 600 var ved dansk lukketid den næstmest faldende gruppe med et fald på 1,6 pct.

FLERE REGNSKABER

Der kom onsdag en lind strøm af regnskaber fra mindre selskaber, der bliver vurderet på forskellige vis.

Torm steg 3,7 pct. til 56,50 kr. efter sit regnskab. Rederiet meddelte onsdag, at det vil ansøge om at blive gennoteret på Nasdaq-børsen i New York og samtidig offentliggjorde rederiet regnskab for tredje kvartal, som viste et underskud på 4,2 mio. dollar på bundlinjen.

Alm. Brand leverede regnskab og krydrede det med en markant opjustering. Finanskoncernen ser nu et overskud før skat på 950-1050 mio. kr. mod tidligere 700-800 mio. kr. Alm. Brand-aktien endte 0,8 pct. lavere i 67 kr.

De nyligt opsplittede selskaber NKT og Nilfisk aflagde deres første regnskaber efter opsplitningen. NKT havde dog allerede løftet sløret for tallene 10. oktober. De blev bekræftet onsdag. NKT-aktien steg 0,8 pct. til 256,70 kr.

Nilfisk steg 2,3 pct. til 299,60 kr. efter et regnskab, der var pyntet med en præcisering af forventningerne. Selskabet ser nu en organisk vækst for hele året på 3-4 pct. mod tidligere 2-4 pct., mens forventningerne til EBITDA-marginen før særlige poster på 11,0-11,5 pct. blev fastholdt.

Rockwool aflagde ligeledes regnskab for tredje kvartal.

Målt på driftsresultatet landede Rockwool et EBIT-resultat på 76 mio. euro i tredje kvartal mod 67 mio. euro i samme kvartal i fjor, hvilket var med til at give en overskudsgrad på 12,4 pct. sammenlignet med 11,8 pct. i det tilsvarende kvartal sidste år.

Sammen med kvartalsregnskabet løftede Rockwool sine forventninger til overskudsgraden i 2017, hvor der nu ventes en EBIT-margin på "tæt ved 11 pct." mod tidligere "lidt over 10 pct." Rockwool fastholdt forventningen til salgsvæksten på 5-7 pct. i lokal valuta.

Selskabets B-aktie steg 8,7 pct. til 1730 kr.