Onsdagens aktier: Rundbarberet Novozymes sender C20 brat ned

Novozymes løb med opmærksomheden onsdag, hvor aktien fik læsterlige klø efter et skuffende kvartalsregnskab.

Foto: Torben Christensen

Nedturen var så udtalt og dyb, at selv et godt regnskab fra Chr. Hansen og et godkendt ditto fra Nordea kun kunne afbøde en mindre del af faldet til C20 Cap, der desuden led under en negativ stemning på de øvrige europæiske børser.

Da det danske marked lukkede var Europa Stoxx 600-indekset faldet med 0,7 pct. Facit for C20 Cap-indekset blev et fald på 1 pct. til 1025,75.

NOVOZYMES FLOPPEDE

Novozymes-aktien var hele onsdagen bundprop i C20 og endte i det laveste niveau siden starten af 2015 efter et samlet dyk på 11,2 pct. til 253,90 kr. For andet kvartal i streg blev forventningerne nedjusteret efter hårdt pres på væksten.

Novozymes venter nu en organisk salgsvækst på 2 pct. mod tidligere ventet 2-4 pct., mens forventningerne til salgsvæksten i danske kroner skrues ned til 0-1 pct. fra tidligere ventet 1-3 pct.

I selve tredje kvartal kunne Novozymes heller ikke leve op til det ventede med en omsætning på 3390 mio. kr. mod ventet 3610 mio. kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates.

Driftsresultatet (EBIT) blev 973 mio. kr. mod ventet 1030 mio. kr.

- Der er nogle specifikke ting i divisionerne, der har ændret sig til det værre. Eksempelvis er føde- og drikkevarer udfordret i øjeblikket - blandt andet af prispres. Det fjerner vækst i den division, siger Morten Imsgard, der er senioranalytiker hos Sydbank, til Ritzau Finans.

- Over en bred kam er det på vækstsiden, at det er skuffende. Vækstmaskinen hakker og hoster noget mere i øjeblikket, end man har set i en årrække, fortsætter han.

CHR. HANSEN TOPPER

Omvendt positiv var stemningen om Chr. Hansen, hvis aktie har været lidt under pres i den seneste periode.

Men det blev der gjort op med onsdag efter et pænt regnskab for fjerde kvartal 2015/16.

Chr. Hansen leverede således et lidt federe overskud end ventet i perioden, hvor bundlinjen viste et plus på 56,0 mio. euro mod ventet 53,6 mio. euro blandt analytikerne.

Også Chr. Hansens topchef, Cees de Jong, var tilfreds med udviklingen i 2015/16.

- Vi har gennem længere tid guidet 8-10 pct. langsigtet vækst, og det er netop det, vi guider til næste år, så når vi har 12 pct. i år, er det fantastisk, men det er også lidt ekstraordinært, siger Cees de Jong.

Aktien i ingrediensselskabet toppede C20 Cap med sin stigning på 5,3 pct. til 407,20 kr.

PÆNE TAL FRA NORDEA

Blandt andre få positive islæt i C20 var også Nordea. Banken leverede et større overskud end ventet i markedet i tredje kvartal, hvor bundlinjen viste et plus på 888 mio. euro mod ventet 818 mio. euro blandt analytikerne.

Ifølge Thomas Eskildsen, der er analytiker hos Jyske Bank, var kernekapitalprocenten hos Nordea samtidig markant bedre end ventet, og det gav god stemning.

Nordea-aktien sluttede 1,6 pct. højere i 72,10 kr. og klarede sig dermed væsentligt bedre end Danske Bank, der sluttede 1 pct. lavere i 209,70 kr.

I det hele taget var kursfaldene i overtal onsdag, hvor 15 af de 20 eliteaktier endte med at tabe terræn. Ud over Novozymes var især GN Store Nord under pres og sluttede 2 pct. lavere i 137 kr. Det er det svageste niveau siden august.

NYT FRA NNIT

Blandt de mellemstore selskaber faldt NNIT med 2,3 pct. til 214 kr.

Regnskabet for tredje kvartal viste tilbagegang i salget til storkunden Novo Nordisk i årets første ni måneder. NNIT's administrerende direktør, Per Kogut, tror dog fortsat, at det er muligt, at selskabet vil kunne øget salget til sin tidligere ejer for hele året.

- Da vi gik på børsen, havde vi en segmentguidance, der viser en vækst på Novo Nordisk på mellem 0 og 5 pct. Det tror vi stadigvæk på, at vi lander på i år, siger Per Kogut til Ritzau Finans.

I årets første ni måneder faldt omsætningen på opgaver fra Novo Nordisk dog med 1,5 pct. til 923,9 mio. kr., og Novo Nordisk udgjorde dermed næsten halvdelen af selskabets samlede omsætning i perioden på 1877,4 mio. kr.

DONG MÅSKE PÅ VEJ MOD OLIESALG

Også Dong fik onsdag opmærksomhed, da oplysninger i nyhedsmediet Mergermarket gav energikoncernen anledning til at bekræfte, at selskabet vurderer sine strategiske muligheder vedrørende fremtiden for olie- og gasforretningen.

- Dong Energy har imidlertid ikke truffet en beslutning om at frasælge olie- og gasforretningen, påpeger energikoncernen.

Dong-aktien faldt med 0,1 pct. til 268,30 kr.