Onsdagens aktier: Pandora spurtede fra alt og alle i nølende marked

Foto: Max Rossi

Ingen ved siden af og slet ikke over Pandora i onsdagens danske C25-indeks, hvor smykkeaktien steg 16,1 pct. til 335,50 kr. efter en positiv analyse fra finanshuset Carnegie.

Og dermed leverede aktien et væsentligt bidrag til, at det danske C25-indeks kunne notere fremgang til 1142,43 eller med nølende 0,1 pct. trods fald i tunge aktier som Carlsberg, Genmab, Danske Bank og Novo Nordisk.

Carnegie løftede i et notat onsdag morgen sin anbefaling af aktien til »hold« fra »sælg«. Netop Carnegie har ellers været meget skeptisk over for aktien og har i en periode anbefalet »sælg,« hvilket ved flere lejligheder har sendt aktien i bund, når der kom nye negative analysenotater på gaden. Men onsdag, hvor Carnegie desuden hævede kursmålet for aktien til 285 kr. fra 225 kr., pegede pilen i positiv retning.

»Det er klart Pandora, der sætter dagsordenen i dag, efter at Carnegie har hævet anbefalingen og hævet kursmålet,« konstaterer afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen.

Han tilføjer, at Pandora-aktien hører til blandt de mest shortede danske aktier som udtryk for nogle investorers satsning på kursfald. Kursstigning kan give de investorer anledning til lukke positionerne - købe op i aktien. Det gør aktien ekstra volatil, påpeger Ole Kjær Jensen.

Carnegie holdt ifølge Bloomberg News telekonference om Pandoras franchiseudvikling i USA mandag i indeværende uge, og aktien har været i fremdrift siden torsdag i sidste uge.

NOVOZYMES UDEN OVERRASKELSER

Generelt var onsdagens aktiemarked ifølge Ole Kjær Jensen præget af nye regnskaber fra USA og fra Europa, mens geopolitiske vilkår som for eksempel brexit og handelskrig var trukket lidt i baggrunden.

Et af dagens regnskaber kom fra danske Novozymes, der for nylig nedjusterede forventningerne, og overraskelsesmomenterne i onsdagens regnskab var derfor begrænsede.

»Jeg så ikke noget nyt i det, konstaterer Ole Kjær Jensen. Men aktien sluttede onsdagens danske aktiehandel med et plus på 4,9 pct. til 304,30 kr. og en andenplads i C25-indekset.«

Novozymes kom ud af tredje kvartal med et overskud på 638 mio. kr. mod 807 mio. kr. i tredje kvartal 2018.

Fra Sverige kom der onsdag bankregnskaber fra Swedbank, SEB og Handelsbanken, og der var fald til alle tre blandt andet efter større omkostninger. Og den negative udvikling smittede af på Nordea, der onsdag faldt 1,7 pct. til 49,13 kr. op til offentliggørelsen af kvartalsregnskab torsdag morgen.

Danske Bank lukkede onsdag 0,4 pct. lavere i 98,20 kr.

MÆRSK BIDROG TIL FREMGANG

De indekstunge Mærsk-aktier var med på plussiden med en stigning til B-aktien på 0,8 pct. til 8458 kr. Der var ikke nyt fra handelsforhandlingerne mellem USA og Kina, men rederigigantens opjustering af resultatforventningerne i denne uge kan have bidraget til fortsat stigning, derudover har Mærsk har fået løftet sit kursmål til 9000 kr. fra 8500 kr. af Deutsche Bank.

I bunden af C25 tabte Coloplast 2,4 pct. til 790 kr. uden selskabsspecifik begrundelse, og med i bunden var også Genmab med et fald på 1,6 pct. til 1406,50 kr.

Lundbeck lukkede 1,4 pct. lavere i 222,60 kr. Medicinalaktien blev sendt ned ad rangstigen hos Morningstar, der skar anbefalingen til hold fra køb og samtidig skar kursmålet til 229 kr. fra 280 kr.

Carlsberg faldt 1,6 pct. til 970,20 kr. Onsdag sænkede den hollandske konkurrent Heineken forventningerne til væksten i driftsresultatet en smule.

Vestas, der steg 1,2 pct. til 542,80 kr., fik anbefalingen hold af franske Société Générale, der har indledt analysedækning.

NEGATIVE RENTER I RINGKJØBING

​Ringkjøbing Landbobank var torsdagens anden regnskabsaktuelle aktie efter at have opjusteret sine forventninger for nylig. I tredje kvartal steg basisresultatet til 324 mio. kr. fra 263 mio. kr. i kvartalet sidste år.

Banken indfører negative renter for velhavende privatkunder og gentager de nyligt opjusterede forventninger. Aktien faldt 0,4 pct. til 470 kr.

Biotekselskabet Bavarian Nordic fik skåret kursmålet hos Jefferies, så det nu lyder på 260 kr. mod hidtil 320 kr. Den amerikanske investeringsbank gentager anbefalingen køb efter denne uges milliardopkøb af to vacciner fra Glaxosmithkline.

Bavarian faldt 2,0 pct. til 159,15 kr.

/ritzau/FINANS

Henning Nielsen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk