Onsdagens aktier: Novo og nye handelsbekymringer presser C25

Arkivfoto: Novo Nordisk. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Det danske aktiemarked lægger ud med overvejende kursfald onsdag morgen i forlængelse af negativ inspiration fra de globale aktiemarkeder.

Det toneangivende danske C25-indeks ligger kort efter handelsstart i 1199,93 eller 0,5 pct. lavere end tirsdagens slutniveau.

Novo Nordisk er programsat som dagens selskabsspecifikke fikspunkt. Medicinalgiganten holder kapitalmarkedsdag i Bagsværd, hvor dagsordenen byder på gennemgang af strategi og forretningsområder. Novo har på forhånd oplyst markedet om, at selskabet venter at opfylde sine langsigtede finansielle mål om blandt andet om en vækst i driftsoverskuddet på 5 pct.

Men det oplyses samtidigt, at Novo vil justere de konkrete finansielle mål med en anden måde at se på fremtiden på - Strategic aspirations for 2025, der dækker fire områder.

Den indekstunge medicinalaktie falder fra handelsstart 1,5 pct. til 378,75 kr.

Generelt er aktiemarkederne præget af fornyet usikkerhed om handelsforhandlingerne mellem USA og Kina. USAs præsident, Donald Trump, har truet Kina med højere afgifter, hvis det ikke lykkes at nå en handelsaftale. Men mere akut spekuleres der i, i hvilket omfang det amerikanske Senats vedtagelse af en resolution om at beskytte menneskerettighederne i Hongkong kan forværre forhandlingsklimaet yderligere.

Fra kinesisk side anklages USA for indblanding i interne kinesiske forhold.

Salg af Genmabs Darzalex som ventet

Før åbningen har markedet fået opdaterede data for salget af Genmabs kræftmiddel Darzalex i oktober. Det steg til 174,7 mio. dollar eller omkring 11 pct. mere end måneden før, hvor det solgte for 156,9 mio. dollar.

Det viser tal fra amerikanske Symphony Health Solutions, som estimerer salget til institutionelle salgskanaler som blandt andet omfatter hospitaler og lægeklinikker.

Tallene er bruttotal og tager ikke højde for eventuelle rabatter, men kan bruges som et pejlemærke for salget i USA, der er det vigtigste marked for Darzalex.

Udviklingen var stort set som ventet af senioranalytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank. Han havde estimeret et salg på 174,8 mio. dollar.

Derudover har EU-Kommissionen givet Genmab markedsføringstilladelse til Darzalex i kombination med kræftmidlet Revlimid og Dexamethasone til behandling af voksne med nydiagnosticeret knoglemarvskræft. Tilladelsen følger den indstilling, som et udvalg under de europæiske sundhedsmyndigheder, EMA, gav i oktober. Meddelelsen fra Genmab kom umiddelbart efter børslukketid tirsdag.

Biotek-aktien stiger 0,9 pct. til 1521,50 kr. i den indledende handel og placerer sig det med næstøverst i C25.

Justeringer fra analytikerne

Inden handelsstart har Danske Bank, der åbner 1,5 pct. lavere i 89,80 kr., fået sit kursmål sænket til 131 kr. fra 138 kr. af britiske Barclays. Kursmålet ligger stadig et godt stykke over den nuværende kurs, og det berettiger da også fortsat til anbefalingen »overvægt«, viser Bloomberg News.

Novozymes har fået sænket sin anbefaling til »neutral« fra »køb« hos Citi. Aktien indleder onsdagen 1,2 pct. højere i 316,10 kr. i toppen af C25

Og for Demant fortsætter justeringerne af kursmål og anbefalinger. Onsdag morgen er det den amerikanske storbank JPMorgan, der i hælene på Demants periodemeddelelse mandag har hævet kursmålet for aktien til 198 kr. fra 187 kr., men gentaget anbefalingen »neutral«. Det fremgår af Bloomberg News. Demant faldt tirsdag 3,0 pct. til 198,25 kr. og falder onsdag 0,1 pct. til 198,05 kr.

DSV Panalpina har fået konkurrentnyt fra Kuehne + Nagel, der fortsætter med at styrke sit netværk med erhvervelsen af hollandske Rotra, der har en årlig omsætning på den anden side af 100 mio. euro. Købet, der betegnes som endnu et strategisk skridt for Kuehne + Nagel, følger i hælene på det nylige køb af østrigske Jöbst. Den danske logistikaktie stiger onsdag ,02 pct. til 736,60 kr.

I bunden af C25 falder Jyske Bank og Pandora henholdsvis 1,8 pct. til 222,30 kr. og 1,6 pct. til 272,10 kr. uden baggrund i selskabsspecifikke nyheder.

To mindre regnskaber

Dagens danske selskabsregnskaber kom fra Vestjysk Bank og fra Prime Office.

Salget af aktierne i Sparinvest Holdings var med til at løfte Vestjysk Banks resultat markant i årets tredje kvartal. Det viser bankens regnskab for perioden, der er blevet offentliggjort onsdag morgen.

Aktiesalget gav en gevinst på 142 mio. kr. hvilket var med til at løfte bankens basisresultat før nedskrivninger til 248 mio. kr. Det var et massivt løft fra samme periode af 2018, hvor resultatet var 91 mio. kr.

Bankaktien stiger 0,6 pct. til 3,53 kr.

Prime Office oppræciserer i sit regnskab forventningerne til hele året og venter nu et resultat af primær drift og overskud før skat og værdireguleringer i den øvre ende af tidligere udmeldte intervaller på henholdsvis 88-102 mio. kr. og 62-76 mio. kr. Aktien, der lukkede 3,3 pct. lavere i 178 kr. tirsdag, er endnu ikke handlet.

/ritzau/FINANS