Onsdagens aktier: C20 i balance med Novozymes presset af insiderhandel

Mørke skyer trak onsdag sammen over Novozymes, da det af en insider-meddelelse fremgik, at topchefen, Peder Holk Nielsen, havde solgt 50.000 aktier i selskabet for 17,2 mio. kr. Enzym-aktien blev trukket til bunds i C20-indekset med et fald på 3,9 pct. til 332,80 kr.

Omvendt trak de to Mærsk-aktier nogenlunde tilsvarende op i indekset, og sammen med Ørsted-aktien holdt de noget nær balance i eliteindekset, der lukkede i et marginalt plus på 0,05 pct. i indeks 1118,71.

Mærsks B-aktie steg 3,8 pct. til 10.900 kr., og Ørsted-aktien steg 3,4 pct. til 355,70 kr. Ingen af stigningerne kunne forklares med selskabsspecifikke nyheder. Bortset fra, at A.P. Møller-Mærsk måtte se sit kursmål sænket hos norske Fearnley Securities til 10.900 kr. fra 13.000 kr. mens EU leverede den ventede godkendelse af salget at Maersk Oil til franske Total.

MÅSKE NOGET MED SKAT I NOVOZYMES

- For Novozymes har vi haft noget insider-salg fra CEO, og det har været med til at presse aktien, vurderer afdelingsdirektør i Sydbank Ole Kjær Jensen, der ikke er helt overbevist i det rimelige i reaktionen.

- Der kan jo sagtens være noget skattemæssigt i det. Det ser vi jo mange gange sidst på året. Men sådan er det, konstaterer han uden at betvivle, at det er insiderhandlen, der forklarer dagens uheldige kursudvikling for Novozymes.

MINDRE SHORT I PANDORA

Med i den positive ende af eliteindekset sluttede Pandora med et plus på 2,4 pct. til 608 kr.

- Vi ser flere og flere, der lukker shortpositioner i Pandora, og det er til den positive side, at vi ser det, mener Ole Kjær Jensen.

Hen på eftermiddagen onsdag meddelte den amerikanske hedgefond AQR Capital Management, at den tirsdag havde reduceret sin shortposition - der er et udtryk for spekulation i kursfald - i Pandora med 0,1 pct.point til 2,09 pct.

FINANS RED PÅ POSITIVE DØNNINGER

Især Jyske Bank, men også de to største C20-banker red onsdag højt på positive dønninger fra USA, hvor bankaktierne havde en god tirsdag - ikke mindst på baggrund af udtalelser fra den kommende centralbankchef, Jerome Powell. Han vil overveje at lempe reguleringerne for bankerne, og han har gentaget, at der kan ventes amerikanske rentestigninger.

Jyske Bank-aktien lukkede 1,9 pct. højere i 343,10 kr., mens Danske Bank steg 1,3 pct. til 237,70 kr., og Nordea-aktien blev løftet 0,9 pct. til 73,85 kr.

VESTAS I SLINGREKURS

Efter en indledende stigning efterfulgt at et fald lagde Vestas lagt sig i midten af C20 med et minus på 0,1 pct. til 391,90 kr. Tirsdag steg aktien 8,7 pct. på baggrund af blandt andet en ordre på 3,5 GW i North Dakota, USA.

Onsdag middag oplyste Vestas om deltagelse i et sol- og vindenergiprojekt i Australien på op til 6 gigawatt, og først på eftermiddagen kom det frem, at Vestas skal levere møller til fem spanske projekter.

GN PRESSET PÅ ANBEFALING

GN-aktien var blandt onsdagens rødeste aktier med et fald på 3,8 pct. til 199 kr., efter at amerikanske Morgan Stanley havde sænket sin anbefaling af den aktie til "undervægt" fra "ligevægt", mens kursmålet blev skåret til 200 kr. fra 212 kr. Det er særligt bekymringer om en afdæmpet markedsvækst næste år, der trækker ned i Morgan Stanleys analyse, skriver Bloomberg News.

Finanshuset har også sænket sin anbefaling af den schweiziske rival Sonova, mens anbefalingen af William Demant Holding er fastholdt på "ligevægt". Her er kursmålet samtidig løftet til 177 kr. fra 174 kr. Men WDH-aktien faldt 3,1 pct. til 172,90 kr.

I den uheldige ende af eliteindekset sluttede også Genmab, der faldt 1,1 pct. til 1200 kr., efter at Bryan Garnier reducerede kursmålet med knap 400 kr. til 1680 kr.

MULIGHEDER I FORSIKRING

Onsdag skrev Børsen, at det mindre forsikringsselskab Alka muligvis er på vej mod et salg. Det bragte opmærksomhed til Topdanmark, Tryg og Alm. Brand. Ifølge avisen har flere af ejerne bag Alka hyret svenske SEB til at stå for processen med at finde købere til selskabet. Nykredit og Sydbank vurderer over for Ritzau Finans, at Alka kan være et interessant opkøbsmål for både Tryg og Topdanmark.

Tryg-aktien steg 0,6 pct. til 155 kr., og Topdanmark vandt 1,1 pct. til 268,10 kr., mens Alm Brand sluttede uændret i 71 kr.

Proteseproducenten Össur faldt 2,1 pct. til 28,15 kr., efter at svenske SEB indledte dækning af aktien med den negative anbefaling "sælg" og et kursmål på 25 kr.