Oliesektoren knirker atter på børsen

Olieindustriens trængsler fortsætter på de europæiske aktiebørser onsdag morgen. Investorerne sælger heftigt ud af flere af producenterne og leverandørerne efter endnu et udtalt prisfald.

Olieprisens fald præger aktiemarkederne. Fold sammen
Læs mere
Foto: JULIAN STRATENSCHULTE

Spotprisen på en tønde Brent falder med 3,2 pct. til 27,84 dollar og nærmer sig dermed igen et 12-årigt lavpunkt. Alene det seneste år er olieprisen faldet med 25 pct.

På Oslo-børsen falder boreriggeselskabet Seadrill med 14,4 pct., hvilket placerer aktien øverst på listen over onsdagens største kursfald blandt Europa Stoxx 600-selskaberne. Bank of America-Merrill Lynch har nedjusteret aktien til "underperform", skriver Bloomberg News.

Den amerikanske investeringsbank har også haft kig på A.P. Møller-Mærsk og har trimmet sine estimater, så de nu ligger 25 pct. lavere end konsensus. Anbefalingen af Mærsk lyder fortsat "sælg", og konglomeratets B-aktie bakker med 2,4 pct. til 7665 kr. Det er det laveste niveau siden 2013.

Blandt taberne i Europa er også det britiske olieselskab Tullow Oil, der falder med 6,5 pct. De store olieselskaber BP og Shell falder henholdsvis 2,5 pct. og 4,6 pct.

Shell har onsdag morgen leveret foreløbige regnskabstal for fjerde kvartal, og olieprisfaldet gør stort indhug i overskuddet.

Shell venter, at overskuddet justeret for engangsposter vil lande mellem 1,6 og 1,9 mia. dollar svarende til mellem 11 og 13 mia. kr. i fjerde kvartal. Analytikerne havde ifølge Bloomberg News ventet et overskud omkring 1,8 mia. dollar, mens resultatet i samme periode sidste år nåede op på hele 3,3 mia. dollar.

Shells regnskabstal giver samtidig et indblik i, hvor store summer der forlader branchen som følge af olieprisfaldet.

Eksempelvis har Shell i 2015 reduceret sine driftsomkostninger med 4 mia. dollar, og i 2016 ventes yderligere besparelser på 3 mia. dollar, skriver Market Watch. I alt 10.000 arbejdspladser vil i 2015 og 2016 blive lukket ned hos Shell og BG Group, som Shell er på vej til at overtage.

Også det norske selskab Statoil falder - og lå på et tidspunkt onsdag morgen under 100 norske kr., hvilket er det laveste i 11 år, skriver avisen Dagens Næringsliv. Efter fem kvarters handel ligger aktien i 100,10 norske kr. - et fald på 5,1 pct.

I Frankrig ligger Total 3,9 pct. lavere, og italienske Eni taber 3 pct.