Olieprishop og øget risikovillighed sendte renterne op

På en ellers makroøkonomisk nyhedsfattig onsdag steg renterne på de amerikanske statsobligationer, og torsdag morgen holder de nogenlunde niveauet i den asiatiske handel.

På en ellers makroøkonomisk nyhedsfattig onsdag steg renterne på de amerikanske statsobligationer, og torsdag morgen holder de nogenlunde niveauet i den asiatiske handel.
Læs mere
Fold sammen

Onsdag lukkede den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation med en rente på 2,87 pct. Det var 4 basispoint højere end tirsdagens lukkeniveau, hvor renten endte i 2,83 pct.

Torsdag morgen er renten så igen bakket en spids og bliver handlet til 2,86 pct. i Asien. Det er godt og vel 2 basispoint højere, end da de danske handlere slukkede skærmene og tog hjem onsdag eftermiddag.

Onsdagens amerikanske rentestigninger ser umiddelbart ud til at hænge sammen med især en stigning i olieprisen. Det skaber nemlig generelt øget risikovillighed, og derfor søger investorerne væk fra den relative sikkerhed, som ligger i obligationsmarkedet - med faldende kurser og stigende renter til følge.

»Sammenslutningen af olieproducerende lande, OPEC, skal mødes i dag. Efter knap 10 dollar olieprisstigninger den seneste måned vil udmeldinger herfra kunne blive afgørende for rentemarkedet,« siger chefstrateg Philip Jagd fra Nordea.

Han forklarer, at en stor del af olieprisstigningen kommer fra bekymringer omkring Irans olieudbud på op til 4 mio. tønder olie om dagen - eller mere end det dobbelte af OPECs udbudsbegrænsninger på 1,8 mio. tønder.

»Signalerer OPEC, at man i tilfælde af problemer med forsyninger fra Iran vil lappe hullet i markedet, vil det kunne ramme olieprisen og sende renterne lave. Vores forventning er, at OPEC holder fast i sin udbudsdisciplin indtil videre,« siger Philip Jagd.

Mens onsdagen ikke bød på store makroøkonomiske begivenheder - foruden den økonomiske redegørelse Beige Book, der indikerede en tiltro til den amerikanske centralbanks plan om løbende at hæve de ledende renter - så er der torsdag lidt mere på menuen.

Eksempelvis bliver der offentliggjort de seneste tal for nytilmeldte ledige, ligesom Philadelphia Fed-indekset for april bliver præsenteret.