Olieprisen og aktiemarkedet danser tæt kinddans

De er tæt sammenhæng mellem olieprisen og aktiemarkederne. De to danser kinddans. Eksempelvis bundede aktiemarkedet 9. februar, hvor olieprisen var nede i 30 dollar per tønde.

ARKIVFOTO. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Olieprisen nærmer sig nu 40 dollar per tønde, og aktiemarkedet har rettet sig tilsvarende. Hvis pardansen fortsætter, og hvis olieprisen fortsætter opad til 50 dollar per tønde, så vil aktiemarkedet samtidig stige med omkring 12,5 pct. Den tætte sammenhæng ses både for det danske aktieindeks og for de globale aktiemarkeder, skriver Frank Øland, chefstrateg i Danske Bank, i en analyse.

Ifølge chefstrategen er en forklaring, at aktieinvestorerne ved meget lave oliepriser fokuserer mere på de negative effekter af de lave oliepriser for oliesektoren end de positive effekter for forbrug og vækst.

- Hvis olieprisen fortsætter med at stige, så vil denne bekymring gradvist forsvinde, og så vil aktiemarkedet måske igen fokusere på, at højere oliepriser er negativt for væksten. Den tætte pardans vil måske blive afløst af en periode med solodans, lyder det fra Frank Øland.En mulig forklaring på, at aktie- og oliemarkederne har haft medvind på det seneste, kan være, at den udbredte recessionsfrygt fra i starten af året kan være på tilbagetog på grund af bedring i de amerikanske nøgletal.

- Mindre recessionsfrygt skubber både olieprisen og aktiemarkedet opad. Er det den primære forklaring, så kan parløbet mellem oliepris og aktiemarked godt fortsætte, påpeger chefstrategen.

Frank Øland mener dog, at det kan være en blanding, og at det taler for, at olieprisen og aktiemarkedet vil fortsætte med at følges ad i den kommende tid, men at sammenhængen bliver mindre tæt, jo højere olieprisen kommer op.

I Danske Bank venter man, at olieprisen retter sig til 50 dollar per tønde. Man vurderer dog, at det først bliver til næste år, at olieprisen når denne milepæl. På kort sigt er der nemlig stadig rigeligt med olie.- Hvis sammenhængen mellem oliepris og aktiemarkedet holder, så kan der altså godt være udsigt til et afkast på 12,5 pct. i aktiemarkedet, men det kræver lidt tålmodighed. Hvis 2016 samlet set ender i et lille plus på aktiemarkedet, så mener vi, at man som investor bør være godt tilfreds med det, skriver chefstrategen i sin analyse.

/ritzau/FINANS