Olieprisen i centrum på børsen

Det toneangivende danske C20-indeks lukkede mandag i rekord niveau efter en fornem dag med kursstigninger.

De amerikanske fondsbørser var mandag aften lukket, grundet Martin Luther King Day, og natten til tirsdag lukkede det toneangivende japanske Nikkei225 marginalt lavere. De europæiske indeksfutures peger mod en svag negativ åbning.

Olieprisen faldt over 1 pct. efter spekulationer om et overudbud, og det kan bringe de olierelaterede aktier i centrum.

A.P. Møller - Mærsk lukkede 2,4 pct. højere i kurs 56.200.

APM's oliedivision, Mærsk Olie & Gas, står foran et strategiskift og vil neddrosle aktiviteten i en række lande, hvor udsigterne til at finde olie er usikre og risikofyldte. Det milliardstore opkøb i den britiske del af Nordsøen af amerikanske Kerr-McGees aktiviteter kræver store ressourcer, og kræfterne skal nu koncentreres her. Det beretter Dagbladet Børsen.

Natten til tirsdag faldt olieprisen for anden dag i træk, efter at flere OPEC ministre udtalte, at der er et overudbud på markedet på så meget som 1 mio. tønder om dagen. En faldende oliepris kan mindske incitamentet til, at investere i vedvarende energi, hvilket ikke er godt nyt for Vestas. Vindmøllegiganten lukkede 0,1 pct. lavere i kurs 239 i mandagens handel.

Trygvesta har fået en "neutral" anbefaling af finanshuset UBS, der netop er begyndt en analysedækning af forsikringsselskabet.

Trygvesta lukkede 1,0 pct. lavere i kurs 454 i mandags.

En stribe danske banker, med Sydbank i spidsen, må formentlig vinke endeligt farvel til et skattefradrag for op til 16 mia.

kr. Vestre Landsret har netop bedt Sydbank om at glemme alt om sit krav om fradrag for 368 mio. kr. i en udløber af den såkaldte Jyske Bank-sag fra 2004. Sydbank overvejer stadig om dommen skal ankes. Sydbank blev handlet 1,3 pct. højere i kurs 274,5 i mandagens handel.

Lundbeck kan få lidt opmærksomhed i dagens handel, da selskabet amerikanske forhandler, Forrest Lab, er regnskabsaktuel.

Regnskabet ventes at blive præsenteret inden de amerikanske markeder åbner. Det er hovedsagligt toplinjen sammenlignet med forventningerne, som Lundbeck-investorerne vil have fokus på. Lundbeck lukkede mandag 0,3 pct. højere i kurs 158,5.

Det er aldrig lykkedes Novo Nordisk at blive førende på markedet for diabetesmedicin i tabletform. Nu opgiver medicinalkoncernen og vil sælge alle forskningsprojekter på den flanke. Det samlede marked for tabletbaseret insulin udgør næsten 100 mia. kr. årligt. Mandag meddelte Novo, at forskningen i små molekyler opgives. Novo lukkede mandag 1,6 pct. højere i kurs 486.

RTX Telecom er klar til et storstilet angreb på de europæiske og amerikanske markeder med selskabets nye skype-telefon, det skriver Jyllands Posten tirsdag morgen. RTX lukkede mandag 0,7 pct. lavere i kurs 75,5.

RB-Børsen