Olien er stadig Saudi-Arabiens frelser og onde ånd

Saudi-Arabien blev tirsdag aften nedjusteret af det økonomiske ratingbureau Fitch. Den store afhængighed af de så omskiftelige oliepriser er fortsat kilen til uro.

Få lande har spillet en lige så vægtig rolle i verdens oliehistorie som Saudi-Arabien, hvor prinsestyret er pinligt bevidste om vigtigheden af at fastholde markedsandelen. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Få lande kan prale en tilsvarende glorværdig rolle i verdens oliehistorie, som den Saudi-Arabien har spillet.

Siden 1970erne har Saudi-Arabien solidt indtaget og fastholdt positionen som verdens største olieproducent, og prinsestyret har tjent billioner på at eksportere det sorte guld til udlandet siden da.

Men eventyret har også haft en pris. Få lande har deres økonomi bundet så markant op på olieprisen som Saudi-Arabien, og få lande er af samme årsag blevet knock-outet lige så tungt, som det arabiske prinsestyre de seneste år, hvor olieprisen har været i frit fald.

Tirsdag leverede ratingbureauet Fitch så endnu en upper-cut, da man nedjusterede Saudi-Arabien fra »AA-« til »AA«. I sig selv er ratingen ikke katastrofal, men den understreger, at markedet ser skeptisk på Saudi-Arabiens afhængighed af oliepriserne.

I øjeblikket svarer Saudi-Arabiens samlede gæld til 7,8 procent af landets BNP, mens den ved udgangen af 2014, inden olieprisen påbegyndte sit styrtdyk, lå på 1,6 procent, fremgår det af data fra Bloomberg.

Ifølge Fitchs beregninger risikerer landets samlede gæld at eksplodere i løbet af de kommende år, og forventningen er, at Saudi-Arabien i 2020 kan skylde så meget som 30-35 procent af sin samlede BNP.

Saudi-Arabien har repliceret på Fitchs nedjustering ved at forsikre om, at man arbejder på at fremme områder og brancher i landet, der ikke er bundet op på olieprisen. Til gengæld synes det samtidig evident, at man fortsat agter at fastholde sin stærke position på oliemarkedet.

I weekenden skal OPEC, sammenslutningen af olieproducerende lande, mødes i Doha, hvor det ventes, at Saudi-Arabien og Rusland vil presse på for at få lande som Iran og Irak til at fastfryse den samlede udvinding af olie på det niveau, der var i januar i frygt for, at det samlede output vil blive for større end efterspørgslen, hvorved prisen vil falde.

Siden 90erne har Saudi-Arabien siddet på godt og vel 12-13 procent af det globale oliemarked med en produktion på omkring 10 millioner tønder olie om dagen. Forventningen er, at den globale efterspørgsel i 2020 vil være på omkring 100 millioner tønder olie om dagen, og af samme grund er vurderingen, at Saudi-Arabien er ved at geare sig til at hæve produktionen til 12-13 millioner tønder om dagen for at fastholde sin nuværende markedandel.