Oliemarked skrider mens guld tester psykologisk grænse

Oliemarkedet ligger med fortsatte prisfald oven på en overraskende høj iransk produktionsacceleration, efter at de internationale sanktioner er blevet løftet.

Foto: PAUL J. RICHARDS. Arkivfoto: Guldbarre.
Læs mere
Fold sammen

Iran har overrasket de fleste markedsdeltagere med den hastighed, de har været i stand til at genoptage produktionen. Men for at overskride niveauet fra inden sanktionerne, kræver det investeringer og teknologi, og det er en meget langsigtet udvikling«, siger analytiker Antoine Halff fra Center on Global Energy Policy ved Columbia University i New York til Bloomberg News.

De amerikanske olielagre faldt samtidig mindre end ventet i den forgangne uge i, viste en opgørelse fra onsdag eftermiddag. Råolielagrene faldt 0,9 mio. tønder, hvor økonomerne havde ventet et fald på 2,1 mio. tønder.

Benzinlagrene faldt til gengæld 2,6 mio. tønder mod de ventede 0,4 mio. tønder, mens lagrene af destillater som ventet stort set var uændrede.

En tønde af den europæiske referenceolie, Brent, koster torsdag morgen 48,65 dollar mod 49,70 dollar onsdag eftermiddag. Den amerikanske WTI-olie handles samtidig i 47,60 dollar mod 48,65 dollar onsdag eftermiddag.

Guld bryder 1300 dollar

På guldmarkedet er der støtte fra den amerikanske centralbank, der på ugens pengepolitiske møde undlod af ændret på renten. Til gengæld nedskalerede den centralbankens pengepolitiske komité udsigterne for rentestigninger, og centralbankchef Janet Yellen signalerede, at mere varige kræfter kan holde renterne lavere i længere tid.

Og med en samtidig svækkelse af dollar over for især yen rammer guld gennem den psykologiske grænse på 1300 dollar torsdag, hvor en ounce guld koster 1301 dollar mod 1283 dollar onsdag eftermiddag.

På kobbermarkedet holder de seneste dages prisstigninger på kobber.

»Kinas oplagring og den sæsonbestemte forbedring i efterspørgslen bidrager til en relativt god forbrugsprofil. Og den svækkede dollar støtter også op om priserne«, siger analytiker Luo Ping fra Jinrui Futures i Hongkong til Bloomberg News.

Et ton kobber koster torsdag morgen 4598 dollar mod 4610 dollar onsdag eftermiddag.