Oliehop vendte skidt start til pænt plus

De amerikanske aktieindeks startede onsdagens handel uden ensartet tendens, men efter en markant stigning i oliepriserne lukkede de store indeks i plus.

Mod forventning blev oliekartellet Opec på mødet i Algier enige om en aftalte om en produktionsreduktion. Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER/IRAQ

Fra virksomhederne var der skidt kvartalsnyt fra Nike, mens det gik bedre for Blackberry.

S&P 500-indekset lukkede med et plus på 0,5 pct. til 2171,37. De tunge aktier i Dow Jones steg godt 0,6 pct. til 18.339,24, mens Nasdaq-papirerne sluttede dagen med en lidt mere beskeden stigning på 0,2 pct. til 5318,55.

Mod forventning blev oliekartellet Opec på mødet i Algier enige om en aftalte om en produktionsreduktion. Irans olieminister, Bijan Namdar Zanganeh, pegede på, at selv om nogle medlemmer af organisationen skal skære i produktionen, er Iran ikke tvunget til en fastfrysning af produktionen.

Selv om mange af detaljerne i aftalen fortsat skal udarbejdes, steg oliepriserne markant trods udskudte beslutninger om de enkelte landes produktion.

- Selv om sammenhængen mellem olieprisen og aktierne er løsnet en del, dikteres handlen stadig en del af det i denne uge. Vi er ved at komme ind i regnskabssæsonen, så får vi at se, om aktierne kan få det løft, som markedet håber på, siger aktiestrateg Matt Maley fra Miller Tabak & Co. i New York til Bloomberg News.

Fra den amerikanske centralbank var der meldinger, som støtter op om en renteforhøjelse i december.

Centralbankchef Janet Yellen pegede over for Kongressens Financial Services Committee på, at den aktuelle udvikling i økonomien kræver en gradvis stigning i låneomkostningerne, men pointerede samtidig, at der ikke foreligger nogen fast tidsplan.

Og fra San Francisco-afdelingens topchef, John Williams, var meldingen, at en renteforhøjelse ikke vil true økonomien.

Ifølge futures på Fed Funds er der 53 pct- sandsynlighed for en renteforhøjelse i år.

ENERGI HELT I TOP

Energisektoren skilte sig markant ud. En absolut topplacering blandt de 11 undersektorer i S&P 500-indekset blev cementeret med en sektorstigning på 4,3 pct. trukket op af massive plusser hos oliegiganterne Exxon Mobil og Chevron på henholdsvis 4,4 pct. og 3,2 pct.

I den modsatte ende lå de defensive aktier i tele- og forsyningssektoren med fald på 1,0 pct. og 0,3 pct.

Sportsudstyrskoncernen Nike stod til regnskab for tirsdag aftens sene kvartalsorientering.

Godt nok var indtjening og omsætning bedre, end analytikernes estimater havde indikeret, men forventninger til de fremtidige ordrer var stærkt præget af den stigende konkurrence fra selskaber som Adidas og Under Armour. Det gav samlet et kursfald i Nike på 3,8 pct.

Bedre held havde den canadiske mobilkoncern Blackberry, der lukkede 5,7 pct. højere. Det canadiske selskab, der "opfandt" begrebet smartphone, men med datidens tastatur, har definitivt nedlagt telefonfremstillingen. Selskabet vil i stedet fokusere på den langt mere rentable og voksende softwareforretning.

Torsdag morgen er der generel positiv stemning på aktiemarkederne i hele Asien. De amerikanske aktiefutures stiger samtidig 0,1-0,2 pct.