Oliehandlere: Værste prisfald er overstået

Den værste del af olieprisfaldet er overstået, og priserne vil stige, inden året er omme.

Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sergei Karpukhin
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sådan lyder meldingen fra seks af verdens største energihandlere, mens råolieprisen tirsdag steg til et nyt højdepunkt for året, skriver Financial Times.

Lederne af selskaberne Trafigura, Gunvor, Mercuria, Castleton og Glencore, som til sammen producerer nok olie til at møde en femtedel af den globale efterspørgsel, var ved et råvare-topmøde i Schweiz enige om, at markedet er ved at genfinde balancen.

De spår, at efterspørgslen vil begynde at overstige udbud i anden halvdel af 2016.

»Jeg mener, at vi allerede har set bunden, medmindre en katastrofe finder sted. Udbud og efterspørgsel vil krydse ved slutningen af tredje eller fjerde kvartal«, siger Jeremy Weir, administrerende direktør i den hollandske råvare-gigant Trafigura, til Financial Times.

Alex Beard, oliechef i verdens tiendestørste firma, Glencore, er enig i trenden mod balance på oliemarkedet, men tilføjer en bekymring omkring de stærkt forstørrede olielagre.

»For at få en betydelig styrkelse så er der et meget stor lager at arbejde sig igennem. Jeg tror ikke, at det kommer specielt hurtigt«, siger han til Financial Times.

Prisen på en tønde Brent-olie er onsdag faldet 1,3 pct. til 44,13 dollar, men det er efter en stigning på hele 4,3 pct. tirsdag - og på 12 pct. siden torsdag i sidste uge.