»Old-tech« bedre end »new-tech«

De gamle IT-selskaber så som Apple og Microsoft er faldet langt mindre i kurs på det seneste end nye IT-selskaber som Facebook, Twitter og Linked-In.

»New-tech«-atkier, såsom Facebook, Twitter m.fl., har vist sig, at være langt mere volatile end de mere konventionelle »old-tech«-aktier, som Apple og Microsoft. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOEL SAGET
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

IT- eller teknologiaktier er under pres og er steget alt for meget i kurs på det sidste. Derfor risikerer de at rasle ned i nær fremtid. En ny IT-boble er i fare for at briste. Sådan lyder den dystre forudsigelse ofte lige for tiden.

Der er da også en del af de ellers så frembrusende IT-aktier, som er faldet stort på det sidste. Men det er langt fra alle teknologi-aktier, der er presset.

IT-aktierne kan deles op i »old-tech« og »new-tech.« Old tech er gamle solide virksomheder som Apple og Microsoft. New tech er eksempelvis Facebook, Linked-In og Twitter.

New Tech er langt mere aggressivt og dyrt prissat, og det er også new tech, der har været udsat for betydelige kursfald på det seneste.

Det samlede teknologi-tunge Nasdaq indeks, der både indeholder old-tech og new-tech virksomheder, er faldet 4,1 procent siden starten af marts, mens Social Media indekset, der er fyldt med new tech inklusiv Facebook, Linked-In og Twitter, er faldet med mere end 23 procent i samme periode.

»Aktiemarkederne er ved at skille fårene fra bukkene, og det er derfor direkte forkert at se alle teknologi-aktier som én gruppe. Der er meget stor forskel på old tech og new tech. Vi vurderer, at de klassiske dyder står bedst, selv om enkelte new tech aktier naturligvis kan være interessante,« siger Frank Øland, der er chefstrateg i Danske Bank.

Han peger på, at der er ved at ske et udskilningsløb i takt med, at de »gamle« selskaber har aflagt regnskab, og investorerne er blevet mere opmærksomme på forskellene.

Apple, som har været lidt ude af fokus, kom tilbage i spotlight med et regnskab som blandt andet bød på aktietilbagekøb. Microsoft kom også med et ok regnskab, uden at det dog var prangende - for nu at nævne et par stykker.


»Som investor er det vigtigt at få set aktieporteføljen igennem for ikke at få et uønsket bias mod et specielt segment. Nogle investorer er sikkert blevet fanget på det forkerte ben, hvis de regnede med at de havde en bred eksponering mod Nasdaq, men i virkeligheden mest havde eksponering mod new tech. Det kan let have ført til pæne tab,« siger Frank Øland.

Med til at sætte de nye IT-aktier under pres, har været børsnoteringen af King, der har udviklet et spil til iPhone kaldet Candy Crush. De gik på børsen den 25. marts og solgte 500 mio. aktier til en pris 22,50 dollar per styk. Det betød, at selskabet blev vurderet til 7,1 mia. dollar og blev dermed den største børsnotering inden for mobilspil nogensinde.

»Hypen frem mod lanceringen var med til at løfte kursen pænt på social media, mobil gaming og de mere spekulative teknologi aktier. Men da aktien faldt efter lanceringen, kom der øget fokus på om King og de øvrige new tech aktier nu også er rigtigt prissat. Mange investorer begyndte at sætte spørgsmålstegn ved værdisætningen af new tech, og det er noget af baggrunden for den seneste tids kursfald,« siger Frank Øland.