Økonomi er vigtigere end miljø ved grønne investeringer

En undersøgelse viser, at danskerne i højere grad vægter økonomi over hensynet til miljøet, når de overvejer at investere i grøn energi.

Solcelleanlæg i Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stort flertal af den danske befolkning har lyst til at investere i vedvarende og miljøvenlig energi.

Men det er ikke altid, at det er hensynet til klimaet, der er den primære årsag til de grønne investeringer i for eksempel solceller eller en varmepumpe.

En undersøgelse, som YouGov har gennemført for energiselskabet NRGI og banken Spar Nord, viser, at 80 procent af danske boligejere overvejer at investere i klimavenlige energikilder, fordi det kan betale sig rent økonomisk. 65 procent svarer, at miljøet også har betydning for deres tanker om at investere grønt.

»Undersøgelsen viser, at det ikke altid er nok, at tingene er grønne. Der skal også gerne være en økonomisk gulerod. Og er der det, så er folk klar på at ændre forbrugsmønster,« siger Martin Lundholm, der er chefanalytiker i Spar Nord.

Martin Lundholm mener, at danskernes privatforbrug stadig er præget af finanskrisen og den efterfølgende lavvækst. Det er også med til at sætte det økonomiske hensyn højt på prioriteringslisten.

Energirådgiver Benny Hebsgaard fra NRGI har bemærket ændringen i salget af solceller. Efterspørgsel efter private solcelleanlæg er stort set forsvundet, efter en støtteordning blev sløjfet i 2012.

»Eksemplet med udbredelsen af solcelleanlæg illustrerer, at det økonomiske incitament er afgørende for danskernes lyst og vilje til at gå alternative veje for miljøets skyld,« siger Benny Hebsgaard.

Omvendt er salget af miljøvenlige biler steget markant efter en afgiftsændring har gjort de firhjulede minibiler billigere.

»Det er et godt eksempel på en disposition, hvor vi forener økonomiske hensyn og miljøhensyn uanset - hvad end der så vægter tungest i forhold til købsbeslutningen,« siger Martin Lundholm fra Spar Nord.

De danskere, der ikke går med planer om at købe miljøvenlige energikilder, angiver ifølge undersøgelsen prisen som den primære årsag til den manglende interesse. Der er dog sammenlagt næsten altid penge at hente, forklarer Benny Hebsgaard.

»Heldigvis er det også sådan i de fleste tilfælde, at det på lang sigt er en god investering at tænke grønt,« siger han.