Økonomer: Renten ryger nok ned efter rekordstort kronesalg

På trods af tre rentenedsættelser inden for kort tid og et rekordstort salg af kroner, vil Nationalbanken formentlig sætte renten yderligere ned for at forsvare kronekursen over for euro.

Nationalbanken har i januar solgt danske kroner for 106,3 mia. kr. for at holde kronekursen stabil i forhold til den fælleseuropæiske valuta. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Det vurderer flere økonomer, efter at Nationalbanken tirsdag har offentliggjort, at banken i januar solgte danske kroner for 106,3 mia. kr. for at holde kronekursen stabil i forhold til den fælleseuropæiske valuta.

- Vi forventer, at dette kronesalg vil blive ledsaget af en nedsættelse af renten på indskudsbeviser med yderligere 25 basispoint, og det kan ikke udelukkes, at der introduceres nye ukonventionelle tiltag i det uforbeholdne forsvar af fastkurspolitikken, vurderer Jan Størup Nielsen, der er senioranalytiker i Nordea.

Nationalbanken skal opfylde et politisk fastsat mål om, at kronekursen maksimalt må svinge 2,25 pct. i begge retninger fra udgangspunktet på 7,46038.

Men det har været under hårdt pres siden midten af januar, hvor den schweiziske centralbank opgav at holde et bånd på 1,2 franc per euro.

Det fik straks investorer til at søge imod Danmark, da danske kroner bliver betragtet som et sikkert sted at placere sine penge. Det har sat kronekursen under pres, fordi efterspørgslen på den danske valuta stiger, hvilket sender kursen i vejret.

Trods presset på den danske Nationalbank er dog et godt stykke, før banken smider håndklædet i ringen, vurderer flere økonomer.

Cheføkonom Ulrik Bie fra Nykredit påpeger, at den danske valutareserve med tirsdagens stigning på samlet 106,6 mia. kroner nu udgør 29 pct. af Danmarks bruttotionalprodukt, BNP.

Til sammenligning udgjorde den schweiziske valutareserve 80 pct. af landets BNP, inden centralbanken opgav at forsvare francen. Han peger desuden på, den danske fastkurspolitik er fastsat politisk, hvilket ikke var tilfældet i alpelandet Schweiz.

- De danske myndigheder - og ikke kun Nationalbanken - vil således tage alle midler i brug for at forsvare fastkurspolitikken over for euroen. Der er fortsat betydelig nervøsitet i markedet, og det er for tidligt at sige, om de seneste tiltag er tilstrækkelige, vurderer Ulrik Bie.

Ligesom Nordea venter også Nykredit, at indskudsrenten bliver sænket fra negative 0,5 pct. til 0,75 pct. Ulrik Bie tror desuden, at helt nye tiltag kan blive sat i søen for at holde kronen i kort snot.

- Andre tiltag for at presse renterne yderligere ned kan også blive nødvendige. Kreative indgreb fra politisk side og tilsynssiden er en mulighed, vurderer Ulrik Bie.

En euro koster tirsdag eftermiddag 7,4440 kr.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk