Økonomer: PMI-tal afspejler Europas øgede robusthed

Dagens PMI-tal, som beskriver indkøbschefernes tillid i euroområdet, vidner om, at genopretningen i den europæiske økonomi fortsætter trods bekymringen for udviklingen i den globale økonomi.

Foto: Aira VEHASKARI. Nye PMI-tal viser Europas robusthed. PMI for fremstillingsindustrien steg til 52,8 fra 52,3. Her var der ventet 52,3. For servicesektoren steg PMI'en til 54,6 fra indeks 54,1 måneden før.
Læs mere
Fold sammen

Det vurderer analytiker Mikael Olai Milhøj fra Danske Bank.

»Det lader til, at europæisk økonomi er ved at blive mere robust over for udefrakommende stød til økonomien, selvom væksttempoet stadig er moderat,« skriver Mikael Olai Milhøj i en kommentar.

Han bakkes op af seniorøkonom Rasmus Gudum-Sessingø fra Handelsbanken.

»På den positive side tæller sandsynligvis, at bekymringerne om den globale efterspørgsel er aftaget, som illustreret af vendingen i PMI-indekset i Kina. Desuden kan den nye runde fald i olieprisen og de tilbageværende positive effekter fra den svagere euro tidligere i år ude fortsatte støtte til PMI,« skriver han i en kommentar.

Det samlede PMI-indeks for euroområdet landede i november på 54,4 mod indeks 53,9 måneden før. Der var ifølge Bloomberg News ventet en indeksværdi på 54,0.

PMI for fremstillingsindustrien steg til 52,8 fra 52,3. Her var der ventet 52,3. For servicesektoren steg PMI'en til 54,6 fra indeks 54,1 måneden før. Her var der ifølge Bloomberg News ventet en uændret indeksværdi på 54,1.

»Dagens tal ændrer ikke ved, at vi tror, at ECB (Den Europæiske Centralbank red.) kommer aggressivt på banen til december. ECB kæmper med en meget lav inflation, hvilket kan gå ud over deres troværdighed. Vi tror, at ECB vil sætte renten ned, forlænge opkøbsprogrammet 3 måneder fra september 2016 til december 2016 og udvide de månedlige opkøb fra 60. mia. euro til 75 mia. euro,« skriver Mikael Olai Milhøj.

Han vurderer, at Den Europæiske Centralbank ligeledes vil signalere en bias mod endnu lempeligere pengepolitik i et forsøg på at holde markederne i skak.