Økonomer: På tide at genoverveje sine investeringer

Håbet om økonomisk opsving har fået et hak i tuden oven på en sommer med politiske uroligheder i Rusland og senest Irak. Der er grund til at tage sin investeringsstrategi op til overvejelse, mener økonomer.

Foto: SPENCER PLATT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ferien er slut. Obama satte i aftes endnu mere sprængstof ind i den geopolitiske cocktail, der nu også får det danske aktiemarked til at bevæge sig i rødt. 

Det toneangivende danske aktieindeks C20 Cap ligger fredag i rødt. Allerede efter et kvarters handel ramte indekset det laveste niveau siden slutningen af april, og lige før middag ligger indekset nede med 2,5 procent.

Og det ser ud til, at private investorer lader sig påvirke af den aktuelle uro i verdens brændpunkter. En opgørelse fra Nykredit viser, at private investorers handel med aktier faldt med 19 procent i juli til årets hidtil laveste niveau. Handlen med investeringsbeviser er derimod steget med 27 procent.Ifølge forbrugerøkonom Johan Juul-Jensen er det ikke bare den sædvanlige nedgang i handlen med aktier på grund af sommervejret, der giver billedet af en mistet appetit for aktier.

»Sommervejret forklarer naturligvis en del af nedgangen i aktiehandlerne, men den aktuelle uro i øjeblikket spiller forståeligt også ind på de privates investeringsvalg. Vi har siden finanskrisen oplevet, at de private i tider med meget uro søger væk fra aktierne og over imod investeringsbeviser, ganske enkelt fordi man ikke har mod på at stå på egne ben,« skriver Johan Juul-Jensen i en kommentar.Han tilføjer, at »finanskrisen var en dyr lektie for mange private investorer.«

Ifølge aktieanalysechef Bjørn Schwarz fra Sydbank giver den geopolitiske situation god grund til at tage sine investeringer op til overvejelse.

Det er klart, at risikoen for yderligere optrapning i Rusland ligger der. Med det, der foregår i Irak og Mellemøsten, er der øget usikkerhed, som gør, at investorerne vil trække følehornene lidt til sig,« siger han og tilføjer:

»Hvis man har en klar forventning om, at alting bliver meget værre, så bør man tage sin investeringsstrategi op til overvejelse og måske reducere lidt i sin beholdning.«

Den Europæiske Centralbank (ECB) var i går ude at sige, at der er en øget risiko for, at konflikten mellem Rusland og Europa vil komme til at koste på de forventede vækstrater i Europa. Når det koster på væksten, bliver det sværere for virksomhederne at opretholde forventningerne for året, og det gør det sværere at retfærdiggøre prisfastsættelsen af aktierne.

Der har allerede været meldinger fra Tyskland om, at udviklingen på jobmarkedet vil dykke, og Italien er efter to kvartaler med negativ vækst er i teknisk recession.

»Så det er en naturlig reaktion fra investorerne, at de sælger ud af europæiske aktier og sælger ud af de konjunkturfølsomme aktier og søger over mod mere defensive aktier, det vil sige aktier inden for fødevarer og medicinal,« siger Bjørn Schwarz, og tilføjer, at det også er en mulighed at parkere pengene i emerging markets eller kolde kontanter, indtil man igen har bedre overblik over situationen.