Økonomer: Markederne har vænnet sig til politisk uro i Italien

Noget tyder på, at politisk risiko er blevet hverdagskost for de finansielle markeder. I hvert fald hvis man vender blikket mod de beherskede markedsreaktioner, efter at et klart flertal af de italienske vælgere søndag stemte nej til en forfatningsreform.

Arkivfoto. Noget tyder på, at politisk risiko er blevet hverdagskost for de finansielle markeder. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALESSANDRO DI MEO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

- Usikkerheden om Brexit rystede markederne i tre dage. Det tog kun tre timer at komme sig over Trumps sejr, og i går brugte markederne bare tre minutter på at absorbere det italienske valg, siger Kim Fæster, der er chefanalytiker i Jyske Bank.

Afstemningen har ellers været fulgt meget nøje af de finansielle markeder, da der hersker en frygt for, at et nyvalg kan sende det EU-skeptiske parti Femstjernebevægelsen til magten.

Kim Fæster forklarer reaktionen med, at optimismen har taget over.

- Europæiske og amerikanske aktier sluttede 0,6 pct. oppe, euroen steg efter kortvarigt at være faldet til det laveste niveau i 20 måneder, ligesom der var generelle rentestigninger. Asiatiske aktier handler også i plus her til morgen. Med andre ord har optimismen hurtigt taget over.

Han tilføjer dog, at markedet fortsat har fokus på Italien tirsdag.

- På trods af den positive stemning forventer vi en højere grad af refleksion i dagens handel, konstaterer han.

SKRÆKSCENARIE HVIS ITALIEN TRÆDER UD AF EUROEN

Ifølge Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank, kan det godt betale sig at følge med i konsekvenserne af det italienske valg.

- Italien kan skabe et langt større jordskælv under europæisk økonomi end Grækenland, forklarer han og peger på, at Italiens offentlige gæld er syv gange større end den græske.

Italien er samtidig en langt større økonomi og betyder derfor meget mere for den samlede europæiske økonomi end Grækenland, påpeger han.

- Det er i det lys, man skal se EU's og investorernes fokus på den politiske usikkerhed i Italien.

- Det absolutte skrækscenarie er, at der kommer et hurtigt nyvalg i Italien, som bringer en eurokritisk regering til magten. Hvis en ny regering lægger op til at trække Italien ud af euroen, vil investorerne uden tvivl løbe skrigende væk fra Italien og udløse en dyb finansiel krise i hele Europa, forklarer cheføkonomen.

Han mener dog, at Italien er meget afhængig af at være med i EU og i euroen, og derfor ikke tør træde ud.

- Det vil være en katastrofe for Italiens økonomi at træde ud af euroen - i hvert fald på kort sigt. Det ved de fleste af italienerne og de italienske politikere godt, og vi er derfor overbeviste om, at Italien ikke vil beslutte at forlade euroen - selv hvis der kommer en eurokritisk regering i Italien, afslutter han.