Økonomer: Federal Reserve holder markederne i et skruestik

Sjældent har der været så mange investorer på sidelinjen.

Men det er, hvad der har været og er frem til onsdagens afslutning på det to dage lange rentemøde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Det ventes ikke, at centralbanken vil røre ved renten. Derimod er det udmeldingerne om eventuelle stramninger i pengepolitikken fra centralbankchef Janet Yellen, der vil være i fokus.

- Mødet kan nemlig blive historisk, da der er bred enighed om, at den amerikanske centralbank vil annoncere, at den vil stoppe med at geninvestere alle udløbne obligationer i deres portefølje, påpeger Mikael Olai Milhøj, der er senioranalytiker i Danske Bank, i en kommentar.

Han påpeger, at Federal Reserve købte obligationer frem til 2014, hvor opkøbene stoppede på grund af opsving i amerikansk økonomi. Og selv om den amerikanske centralbank i noget tid ikke har forøget sin balance ved at købe flere obligationer, har den fastholdt niveauet ved at geninvestere udløbne obligationer.

- Nu føler den amerikanske centralbank - efter et langt tilløb - at det er på tide ikke længere at geninvestere fuldt ud og dermed begynde processen med at nedbringe sin balance igen. Det kan man jo passende kalde for "kvantitative stramninger", lyder det fra senioranalytikeren.

Niels Rønholt, cheføkonom i Jyske Bank, mener, at der også er usikkerhed om, hvilke signaler Yellen og kollegerne sender om de fremtidige renteforhøjelser, og specielt hvor meget døren bliver holdt åben for en renteforhøjelse i december.

- Signalerne om de fremtidige renteforhøjelser kommer dels fra Fed-medlemmernes renteforventninger og dels fra meldingerne ved Yellens pressekonference. På baggrund af den afdæmpede inflation de seneste seks måneder tror vi, at Fed nedjusterer sandsynligheden for en renteforhøjelse i december og også skruer ned for antallet af renteforhøjelser i 2018, skriver han i en kommentar.

Blandt økonomerne bliver der set en sandsynlighed på 49,8 pct. for en rentestigning i december mod 38,9 pct. for en uge siden ifølge data fra Bloomberg News.

Niels Rønholt påpeger da også, at Federal Reserve vil holde døren åben for en mulig december-forhøjelse, hvilket kan presse markedsrenterne lidt op.

- Efter den seneste solide rentestigning i den korte ende i USA hælder vi dog til, at Fed og Yellen skal være ret tydeligt hawkish (høgeagtige, red.) for at presse markedsrenterne meget op, siger Jyske Banks cheføkonom.

Janet Yellens pressekonference begynder klokken 20.30 dansk tid, efter at rentemeddelelsen er kommet en halv time forinden.

/ritzau/FINANS