Økonomer efterlyser ny bankpakke - avis

Læs mere
Fold sammen
Næsten inden blækket er tørt på søndagens aftale om en bankpakke til 100 mia. kr., efterlyser flere økonomer nu endnu en redningspakke til den finansielle sektor, skriver Berlingske Tidende.

- Den nye bankpakke er ikke en mirakelkur. Den kan købe tid for bankerne, og for øjeblikket har netop tid bestemt en værdi, men man skal være forsigtig med at tro, at alle problemerne er løst med den seneste bankpakke, siger global cheføkonom i investeringsbanken SEB Enskilda, Lars Møller Pedersen.

Synspunktet om, at redningspakken her og nu holder hånden under de danske banker men næppe løser de samfundsøkonomiske problemer, får opbakning fra flere økonomer og finansielle analytikere. Aktiemarkedet reagerede i går ved at sende de fleste danske bankaktier ned i kurs trods bred enighed om, at politikernes hjælpepakke er væsentligt mere gunstig for bankerne, end mange på forhånd havde antaget.

- Pakken er god for sektoren, men det er nok tvivlsomt, om den vil være tilstrækkelig, siger Jesper Brydensholt, finansanalytiker i FIH Capital Markets. Økonomerne anbefaler tiltag såsom direkte statslån til virksomhederne, eller at staten eller Nationalbanken overtager en del af bankernes engagementer. Netop disse tiltag blev i går gennemført af den britiske regering.

Bank of England kan nu låne op til 411 mia. kr. direkte til virksomhederne, ligesom staten vil øge sin ejerandel i gigantbanken Royal Bank of Scotland til 70 pct. Samtidig efterlyser politikere på Christiansborg allerede en særlig vækstpakke, der skal sparke gang i den danske økonomi gennem renoveringer og nybyggerier af bl.a. skoler, veje og daginstitutioner.

En efterlysning der bifaldes af overvismand og professor ved Københavns Universitet Peter Birch Sørensen.

- Det er fornuftigt at begynde at lægge en plan nu, siger han.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )