Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
Det kan forøge usikkerheden om landets fremtidige pengepolitik og derved også skabe nervøsitet på de finansielle markeder, lyder vurderingen hos Frederik Engholm, der er chefstrateg i Nykredit.
Janet Yellen, der har siddet som centralbankchef siden februar 2014, kunne ellers være fortsat som menigt medlem i Federal Reserve frem til 2024. Men det fravalgte hun, da hun ser det som "et stort privilegie og en stor ære at have arbejdet i banken i mere end tre årtier".
- Yellens beslutning er sidste element i opløsningen af det magtfulde trekløver i FOMC (centralbankens styrelsesråd), der foruden Yellen har talt Stanley Fischer (tidligere vice-formand) og William C. Dudley (afgående New York Fed-chef).
- Trekløveret har haft en særdeles vigtig rolle i udformningen af den meget lempelige pengepolitik. De har stædigt fastholdt vigtigheden af langsomme og beskedne renteforhøjelserne i USA trods lav arbejdsløshed og pres fra flere fronter ikke mindst republikanske politikere.
- Det rejser flere spørgsmål om pengepolitikken i fremtiden - og øger risikoen for, at renten kan stige hurtigere med negative effekter for både aktier-, obligations- og boligmarkeder globalt, skriver Frederik Engholm i en analyse.
Som fremtidig centralbankchef udpegede præsident Donald Trump tidligere på måneden Jerome Powell, som i forvejen er involveret i Federal Reserve og desuden ligger på linje med Janet Yellen ved at have en forsigtig tilgang til rentestigninger.
Det behøver langt fra være sidste gang, at præsidenten får indirekte mulighed for at forme centralbankens strategi, hvis han ønsker det.
- Med Yellens udtrædelse bliver antallet af ledige stole i bestyrelsen i verdens vigtigste centralbank fra februar 2018 forøget til fire.
- Præsidenten kan derved udpege fire af de 12 stemmeberettigede FOMC-medlemmer en stor chance for at udøve politisk indflydelse over pengepolitikken, skriver Frederik Engholm.
/ritzau/FINANS