Økonom: Risiko for grexit betydeligt mindre

Forhandlingerne om en ny græsk redningspakke er intet mindre end historiske. Aldrig før har et EU-land modtaget så meget hjælp. Aldrig før har EU-lande blandet sig så meget i et medlemslands indre forhold.

Foto: ANDREAS SOLARO. ARKIVFOTO. Forhandlingerne om en ny græsk redningspakke er intet mindre end historiske. Aldrig før har et EU-land modtaget så meget hjælp. Aldrig før har EU-lande blandet sig så meget i et medlemslands indre forhold.
Læs mere
Fold sammen

Sådan lyder det fra Ulrik H. Bie, cheføkonom i Nykredit, der på baggrund af aftalen vurderer, at risikoen for, at Grækenland må forlade Eurozonen er blevet langt mindre men ikke kan affejes endeligt.

- Det er klart, at risikoen for grexit er betydeligt mindre end tidligere. Det er ikke en done deal. Der er nogle meget store elefantbidder, der skal skæres i små stykker og sluges af de græske parlamentarikere. Den måde, de ind til videre har - eller ikke har - indført reformpakkerne, er slut. Der bliver en ekstrem minutiøs opfølgning fra EU, siger Ulrik H. Bie til Ritzau Finans.

- Men kan man finde en måde, hvorpå det her fungerer i dagligdagen, er muligheden for, at det bliver et succesfuldt program langt større end tidligere, hvor man i vid udstrækning har overladt det til et dysfunktionelt græsk statsapparat, der grundlæggende var modstander af alt, hvad politikerne havde aftalt og modarbejdede det. Det er det, de ikke får lov til nu. Og det er det, der er det nye, uddyber Ulrik H. Bie.

Det er de tolv punkter undfanget blandt euroområdets finansministre, der ifølge ham er den virkelige nyskabelse. De reformer, som Grækenland nu forpligter sig til, er intet mindre end en total transformation af det græske samfund. Og selv om det også bliver en udfordring at få den græske befolkning til at gå med på reformerne, er det ikke inddrivelsen af skatter Ulrik H. Bie vil have som første prioritet, hvis han skulle rådgive de græske myndigheder.

- Jeg vil først lave en strukturreform. Man er blevet pålagt at fjerne alle de privilegeredes særlige forhold, liberalisere alle erhverv og se på de ansatte i den offentlige sektor. Så det er en så monumental samfundsopgave, at det er det, der bliver den store udfordring - og ikke skatteinddrivelserne, siger han.

Aftalen mellem EU og Grækenland involverer blandt andet overvågning i et omfang, som ikke er set før. Trojkaen genopstår og vil igen besøge græske ministerier og få vetoret over græsk lovgivning som tidligere.