Økonom: Måske starter 2016 med en renteforhøjelse

Perioden med rekordlave renter fra Danmarks Nationalbank synger på sidste vers. Lars Rohde og co. kan nemlig meget vel - som noget af det første i det nye år - hæve renten.

Nationalbanken. ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang

Perioden med rekordlave renter fra Danmarks Nationalbank synger på sidste vers. Lars Rohde og co. kan nemlig meget vel - som noget af det første i det nye år - hæve renten.

Det vurderer Jacob Graven, der er cheføkonom hos Sydbank.

- Forventningen afspejler, at situationen omkring den danske krone er blevet normaliseret efter stormløbet på kronen i begyndelsen af 2015. For at afværge, at kronen blev styrket markant over for euro og dermed forsvare den over 30 år gamle danske fastkurspolitik satte Nationalbanken indlånsrenten ned til rekordlave minus 0,75 pct. og solgte 275 mia. kr. for at holde kursen nede, siger han.

Men han vurderer, at tiden nu er kommet til, at Nationalbanken kan løfte den danske rente en smule igen.

- Ved udgangen af november var 230 af de 275 mia. kr. i udenlandsk valuta, som Nationalbanken købte i begyndelsen af året, blevet solgt igen, oplyser han.

Han vurderer videre, at Nationalbanken i december efter alt at dømme har solgt yderligere ud, så puklen af udenlandsk valuta nu stort set er høvlet væk.

- Det er vel at mærke sket, selv om renteforskellen mellem Danmark og eurozonen er blev indsnævret med Den Europæiske Centralbanks (ECB's) rentenedsættelse den 3. december. En yderligere indsnævring af rentespændet er nødvendig for at stabilisere kronekursen overfor euro, og derfor vil Nationalbanken formentlig snart hæve indlånsrenten med omkring 0,1 pct.point, forudser han.

Jacob Graven pointerer dog, at selv om renten nu formentlig snart bliver hævet, er der ingen grund til panik hos danskere med variabelt forrentede lån.

- Den kommende renteforhøjelse er kun en justering og er ikke starten på en lang serie af hurtige renteforhøjelser. Nationalbankens indlånsrente vil med stor sandsynlighed forblive negativ hele vejen igennem 2016 , da den danske rente vil forblive lavere end indlånsrenten hos ECB på minus 0,3 pct, konkluderer cheføkonomen.

/ritzau/FINANS