Øget tro på Mitsubishi-aftale

Japans beslutning om at udfase atomkraft i perioden frem mod slutningen af 2030'erne øger sandsynligheden for, at Vestas' drøftelser om et strategisk samarbejde med japanske Mitsubishi Heavy Industries også ender med en aftale.

Foto: Malte Kristiansen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Japans beslutning om at udfase atomkraft i perioden frem mod slutningen af 2030'erne øger sandsynligheden for, at Vestas' drøftelser om et strategisk samarbejde med japanske Mitsubishi Heavy Industries også ender med en aftale. Det vurderer SEB Enskilda i et notat.

En aftale mellem Mitsubishi og Vestas kan indeholde en aftale om teknologideling. Desuden har det været fremme, at Mitsubishi muligvis vil tage en ejerandel i Vestas.

SEB Enskildas anbefaling af Vestas er uændret "køb". Kursmålet er 62 kr.

Aktien i Vestas stiger mandag 3,6 pct. til 37,83 kr.

Under planen som er vedtaget af den japanske regering, vil landet investere 38 trillioner yen, eller 487 mia. dollar, i vind- og solkraft samt anden vedvarende energi frem mod slutningen af 2030'erne. Beslutningen er truffet i kølvandet af den store atomkraftkatastrofe på Fukushima-værket sidste år, skriver Bloomberg News.

Forudsat at vindenergi i 2040 skal stå for 10-15 pct. af Japans samlede energibehov, skal kapaciteten ifølge SEB Enskilda til den tid udgøre 49-74 gigawatt.

- Derfor venter vi, at det japanske vindmøllemarked til vokse fra blot 300- 400 mio. euro om året til 3 til 5 mia euro i 2020, hvilket i store træk svarer t il det tyske marked i dag . Fra 2025 og fremefter , ville markedet være 2,6 til 3.8 GW om året, eller EUR 5- 8 mia om året, estimerer SEB Enskildas Vestas-analytiker Daniel Patterson.

Han peger på, at udfasningen af atomkraft i Japan har stor betydning for Mitsubishi, der henter omkring 10 pct. af sin omsætning på den type aktiviteter, og derfor kan have øget incitament til at indgå en aftale med Vestas.