Obligationshandlere afventer ECB-udspil

Det danske obligationsmarked ventes at åbne afventende frem mod rentemeldingen fra ECB torsdag eftermiddag, men måske med et beskedent rentefald på efterslæb til USA, hvor renten faldt efter onsdag aftens rentemeddelelse.

Foto: RALF HETTLER.
Læs mere
Fold sammen

Siden dansk lukketid onsdag er den amerikanske toneangivende 10-årige rente faldet fra omkring 2,68 pct. til 2,59 pct. og det kan tilsige en lavere rente i Europa og dermed Danmark.

Den amerikanske rente steg onsdag eftermiddag på baggrund af flere solide nøgletal fra den amerikanske økonomi. Men intet nyt eller overraskende fra den amerikanske centralbank - kl. 20 - sendte atter renten ned.

Den amerikanske forbundsbank har valgt at fastholde pengepolitikken helt uændret. Banken slog samtidigt fast, at centralbanken fastholder sit opkøbsprogram af obligationer for 85 mia. om måneden.

- Meddelelsen fra banken indeholdt ikke nogen konkrete meldinger om, hvornår den venter at trappe ned for sit opkøbsprogram af obligationer. Fed skriver også i meddelelsen, at økonomien har gennemgået en beskeden vækst i de seneste måneder, og at det udgør en risiko for økonomien, at inflationen ligger under 2 procent, anfører Sydbank i en morgenkommentar.

Onsdag viste først beskæftigelsesrapporten fra ADP en stigning på 200.000 i juli mod ventet 180.000. Kort efter viste tal for BNP-udviklingen en stigning på 1,7 pct. i andet kvartal mod ventet 1,0 pct.

Samlet endte den toneangivende 10-årige danske rente 2 basispoint højere i 1,81 pct. efter at være faldet til 1,76 pct. midt på dagen.

ECB og for den sags skyld også Bank of England, der også kommer med rentesbeslutning torsdag, ventes ikke at ændre renterne og derfor vil fokus være på de kommentarer som ikke mindst ECB-chefen Drahgi vil udtale på det efterfølgende pressemøde, der begynder kl. 14.30.

Rentemøde ventes generelt ikke at byde på overraskelser, og derfor vil det næppe resultere i nogen stor markedsreaktion. Det vurderer Europa-analytikler i Danske Bank Frank Øland Hansen i en kommentar.

- Vi venter ikke store overraskelser på rentemødet, så der vil næppe være ingen stor markedsreaktion, konstaterer han.

Han venter, at ECB-chefen, Mario Draghi, vil forsøge at lyde blød og forsigtig, men at det kan blive svært for ham.

- Draghi holder meget øje med de aktivitetsindikatorer, der nu signalerer vækst, og det er en personlig sejr, hvis væksten nu er på vej tilbage til euroområdet. Hvis ikke det lykkes for Draghi at lyde blød, så vil renterne stige lidt. For at presse renterne nedad, skal han formentlig holde døren åben for, at renten sænkes på et af de kommende møder, skriver Frank Øland Hansen

Torsdag kan markedet ud over ECB-meldingen se frem mod nøgletal i USA. Kl. 14.30 kommer det ugentlige arbejdsløshedstal og kl. 16.00 lander ISM-indekset for fremstillingsindustrien for juli.

345.000 ventes at have stillet sig op i arbejdsløshedskøen for første gang i USA i sidste uge - stort set det samme som de 343.000, der stillede sig op ugen før. ISM-indekset ventes at stige til 52,0 ifølge estimater fra Bloomberg News. Det er en stigning fra 50,9 måneden før.