Obligationer: Yellen trækker renterne højere

Foto: JOSHUA ROBERTS

De europæiske obligationsmarkeder kvitterer onsdag formiddag for signaler til fordel for en amerikansk renteforhøjelse i december fra den amerikanske centralbankchef, Janet Yellen, med renteforhøjelser fra Oslo til Athen.

I en tale tirsdag aften dansk tid i Cleveland, Ohio, sagde Janet Yellen, at det vil være uklogt at sætte pengepolitikken på hold, indtil den amerikanske inflation når målet på 2 pct., og at centralbankens, Federal Reserves, stramninger i rentepolitikken også kan blive lidt for gradvis.

For den toneangivende danske tiårige statsobligation ligger renten onsdag middag på 0,55 pct., som er 4 basispoint højere end tirsdagens slutniveau.

Ude i Europa ses rentestigninger på mellem 4 og 6 basispoint på de store børser i Tyskland, Frankrig og England.

Ifølge Janet Yellen vurderer centralbankens renteudvalg, Federal Open Market Committee (FOMC), fortsat, at den overraskende lave inflation i det forløbne år er midlertidig. Og udtalelser støtter markedets forventninger om en amerikansk renteforhøjelse i december.

Onsdag byder blandt andet på amerikanske nøgletal for ordreindgangen på varige goder og igangværende bolighandler. Ifølge Bloomberg ventes der et løft i ordreindgangen for varige goder på 1,0 pct. for august efter et fald på 6,8 pct. måneden før. Og for bolighandlerne i august er estimatet et fald på 0,5 pct. både på måneds- og årsbasis.

Desuden taler et par af den amerikanske centralbanks chefer: James Bullard, der er chef for afdelingen i St. Louis, og Lael Brainard, medlem af Federal Reserves rentekomité.

Yderligere ventes der opmærksomhed på et skatteudspil fra USA's præsident, Donald Trump. Rygterne går ifølge Sydbank på, at Trump vil hæve beskæftigelsesfradraget, reducere antallet af beskatningsgrænser fra syv til tre og sænke den amerikanske topskatteprocent. Endelig skal selskabssatsen ned til 20 pct.