Obligationer ventes ikke at flytte sig stort

Investorerne kan se frem til en omtrent neutral åbning på det hjemlige obligationsmarked tirsdag.

De amerikanske renter er faldet yderligere en smule som følge af usikkerhed om gældsloft og budgetter, men udsvingene er marginale, når der sammenlignes med niveauet ved dansk børslukketid mandag.

Efter en periode, hvor renterne i USA har været stødt stigende, har de seneste knap ti dage budt på en modsat rettet bevægelse. Med en rente på 1,84 pct. i den asiatiske handel ser den 10-årige, amerikanske rente ud til at skulle falde for tredje børsdag i træk. I forhold til tirsdag er faldet dog kun på 1 basispoint, og sammenligner man med niveauet, da det danske marked lukkede mandag, er renten næsten uændret.

Den effektive rente på den toneangivende, 10-årige, danske statsobligation faldt mandag 4 basispoint til 1,60 pct. Det hjemlige marked fulgte tendensen syd for grænsen, hvor renterne også faldt en smule.

Den amerikanske finansminister, Timothy F. Geithner, opfordrede mandag Kongressens medlemmer til at vedtage en forhøjelse af gældsloftet, da de ekstraordinære tiltag, som er taget for at undgå et brud på USA's låneforpligtelser, kun rækker til midten af februar eller starten af marts. Det præcise tidspunkt meldes ud senere. Løftes gældsloftet ikke, rammes økonomien, sagde Geithner ifølge Bloomberg News.

- Kongressen burde reagere så hurtigt som muligt og udvide den normale låneramme med henblik på at undgå risikoen for misligholdelse og enhver forstyrrelse i betalingerne, hed det i et brev fra Geithner til formanden for Repræsentanternes Hus, John Boehner, refererer det amerikanske nyhedsbureau.

Præsident Barack Obama var endnu mere insisterende, da han afviste at ville forhandle om en forhøjelse af gældsloftet under pres om budgetnedskæringer fra republikanerne, som ifølge præsidenten holder nationen som gidsel. USA's gældsloft er lige nu på 16.400 mia. dollar, eller svimlende 94.000 mia. kr.

- Hvad, jeg ikke vil, er at føre de forhandlinger med en pistol for hovedet af det amerikanske folk, sagde Obama i forbindelse med en pressekonference i Det Hvide Hus.

- De vil ikke få en løsesum som modydelse for ikke at ødelægge den amerikanske økonomi, lød det ifølge Bloomberg News.

Nøgletalsmæssigt er fokus tirsdag på nye, amerikanske tillidstal i form af indekset Empire Manufacturing samt tal for detailsalget i USA. Særligt sidstnævnte er ifølge Sydbanks morgenkommentar interessant.

- Der vil i dag være stor fokus på den amerikanske detailsalgsrapport for december, skriver Sydbank og fortsætter:

- I tredje kvartal steg detailsalget rimelig kraftigt med gennemsnitlige månedlige stigninger på lige knap 1 pct. I de to første måneder af fjerde kvartal har udviklingen været langt svagere med gennemsnitlige månedlige ændringer omkring nul. Den svage udvikling kan givetvis i stort omfang tilskrives, at de amerikanske forbrugere har været nervøse for fremtiden grundet en uafklaret budgetsituation i USA. Høj arbejdsløshed og en negativ reallønsudvikling har sandsynligvis også været med til at dæmpe detailsalget.

Fra Europa kommer der blandt andet tyske tal for bruttonationalproduktet samt handelsbalancetal fra Euroregionen.