Obligationer: Små bevægelser i amerikanernes fravær

Der var ikke den store bølgegang på rentemarkedet mandag, hvor nøgletalskalenderen var kemisk renset for vigtige nøgletal og desuden hæmmet af, at de amerikanske markeder holdt lukket på grund af Martin Luther King Day.

Foto: BRENDAN MCDERMID

Den toneangivende tiårige danske statsobligation endte med en rente på 0,80 pct. hvilket var niveauet stort set hele mandagen, og 1 basispoint højere end fredagens lukkeniveau. Også på de øvrige europæiske rentemarkeder var der små bevægelser i de tiårige statsrente.

De fleste finansmarkeder - og også obligationsmarkedet - skæver til Kina og bæver for udviklingen der.

Natten til tirsdag dansk tid kommer der tal for BNP-væksten i fjerde kvartal samt industriproduktion for december og detailsalgstal for samme måned. De - ikke mindst BNP - kommer til at sætte dagsordenen for finansmarkederne, når handlerne møder ind tirsdag.

- Kina har sammen med olieprisen været kernen i årets svage start på de finansielle markeder. Vi mener ikke, at den økonomiske udvikling afspejler de finansielle markeders store fald, vurderer seniorstrateg i Nordea Tine Choi.

Ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News venter analytikerne en vækst i fjerde kvartal på 6,9 pct., som det var tilfældet i tredje kvartal. Årets første to kvartaler havde en vækst på 7,0 pct.

- En vækst lige i underkanten af 7 pct. er mindre, end kineserne har været vant til, og væksttempoet er strukturelt på vej ned, men så længe væksten holder sig på det niveau, er det rigeligt til at holde jobskabelsen kørende og dermed en vigtig paramenter for tilliden til styret, vurderer Nordeas seniorstrateg.

Man skal tilbage til marts 2009 for at finde lavere BNP-vækst i Kina og før finanskrisen - i juni 2007 - var den knap 15 pct.

Olieprisen er en anden vigtig faktor for finansmarkederne. Derouten i olieprisen holdt næsten en pause mandag. Ved markedets lukketid kl. 17 kostede en tønde af det sorte guld i nærheden af 29 dollar.