Obligationer: Renterne stiger og flexlånsrenter skuffer

Læs mere
Fold sammen

Rentestigninger har fortsat tag i det danske obligationsmarked mandag middag, hvor også flexlånsauktionerne har skuffet lidt. Grækenlands aftale med EU om forlængelse af landets lån med fire måneder har dæmpet investorernes behov for at søge i sikker havn i eksempelvis Danmark af frygt for en græsk euroexit. Den græske regering mangler godt nok stadig at offentliggøre, hvilke budgetforbedringer den planlægger, men finansmarkederne regner tydeligvis med, at Grækenland undgår en usikker euroexit, idet såvel aktierne som renterne stiger.

Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation ligger 5 basispoint højere i 0,29 pct. Den tilsvarende tyske rente stiger lidt mindre - med 2 basispoint til 0,38 pct.

Forklaringen på de lidt større rentestigninger herhjemme er formentlig også, at de seneste tal fra Nationalbanken har indikeret et aftagende styrkelsespres på kronen og dermed en aftagende interesse for danske aktiver.

Det har også vist sig i auktionsresultaterne over danske flexlån, konstaterer Nordea.

De foreløbige resultater tyder på en F1-rente på ca. 0,15 pct., en F3-rente på ca. 0,2 pct., mens F5-renten ser ud til at ende på ca. 0,5 pct. Det er højere end Nordeas umiddelbare forventning forud for auktionerne om en F1-rente på -0,1 til -0,2 pct., en F3-rente på omkring nul samt en F1-rente på mellem 0,1 og 0,2 pct.

- Forklaringen på, at renten landede højere end forventet, skal særligt findes i to faktorer. For det første det aftagende kronepres og for det andet forlængelsen af den græske låneaftale. I fredags publicerede Reuters en artikel, hvor formanden for De Økonomiske Råd Hans Jørgen Whitta-Jacobsen blev citeret for at sige, at Nationalbanken vil forsvare kronen, og at kapitalkontrol er en mulighed. Få minutter efter blev kronen svækket, og de lange renter steg, konstaterer boligøkonom i Nordea Lise Nytoft Bergmann i et notat.

/ritzau/FINANS

 

Jakob Dalskov +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk