Obligationer Renterne slår bak efter store stigninger

De danske statsrenter lægger umiddelbart an til rentefald fra start mandag, efter at de amerikanske renter fredag aften - efter dansk lukketid - tog sig en tur sydover.

Læs mere
Fold sammen

Det gjorde de efter kommentarer fra Janet Yellen, chefen for den amerikanske centralbank, der ganske vist indikerede stor sandsynlighed for en renteforhøjelse i marts, men samtidig ikke gav flere meldinger om en fortsættelse af stramningerne, efter at Federal Reserve ellers i december indikerede op til tre renteforhøjelser i år.

Renten på den toneangivende tiårige statsobligation herhjemme, der i sidste uge havde sine tre første handelsdage som toneangivende, steg fredag med 5 basispoint til 0,62 pct. og tog dermed et samlet hop på 13 basispoint i sidste uge.

Det skete, efter at flere topfolk fra Federal Reserve flere gange indikerede stor appetit på stramninger af pengepolitikken. Men fredag aftens tale fra Janet Yellen har altså ikke givet løfter om mere, end markedet allerede havde indregnet. Tværtimod.

Mandag morgen handles renten på den toneangivende tiårige amerikanske T-bond i 2,48 pct. - samme niveau som ved lukningen både torsdag og fredag i sidste uge, men samtidig også 3 basispoint lavere end ved dansk lukketid fredag, hvor et stærkt nøgletal for ISM service havde sendt renterne opad.

Mandag er der ikke de store nøgletal i kalenderen, men fra USA venter der dog tal for fabriksordrerne i januar samt en endelig opgørelse af ordreindgangen af varige goder - ligeledes i årets første måned.

Ugens helt store højdepunkt på nøgletalsfronten er dog fredagens amerikanske jobrapport for februar, der igen tager temperaturen på tilstanden i den amerikanske økonomi - og dermed også Federal Reserves motivation for renteforhøjelser.

Økonomerne venter ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News en jobskabelse uden for landbruget på 190.000 i februar.