Obligationer: Renterne henter det meste af amerikansk efterslæb

Inflationstal fra USA, der var højere end ventet, sendte onsdag både de amerikanske og europæiske renter i vejret, og rentestigningerne fortsætter også torsdag morgen.

Rentestigningerne er fortsat torsdag morgen. Fold sammen
Læs mere

Herhjemme lå renten på den toneangivende tiårige statsobligation et par basispoint lavere inden inflationstallene fra USA, men de udløste omgående stigninger på omtrent 3 basispoint, hvorfor renten sluttede et enkelt basispoint højere end tirsdag.

I USA steg renterne med yderligere 4 basispoint efter dansk lukketid, og det efterslæb bliver der fulgt op på torsdag morgen, hvor renten på det toneangivende tiårige statspapir herhjemme stiger med 3 basispoint til 0,84 pct.

Den amerikanske inflation var 2,1 pct. i januar mod ventet 1,9 pct. blandt økonomerne ifølge estimater fra Bloomberg News. Og da også kerneinflationen, der fraregner fødevare- og energipriser, var højere end ventet, gav det store bølgeskvulp i markedet.

Her frygter investorerne nemlig de afledte konsekvenser, der kan være flere og hurtigere stramninger end ventet fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Derfor faldt aktierne umiddelbart efter tallene, mens renterne gik i vejret, og dollar blev styrket. I løbet af eftermiddagen vendte billedet på både valuta- og aktiemarkedet, mens obligationerne fortsatte kursen mod højere renter.

MASSER AF NØGLETAL

Fra makrofronten er der igen rigeligt at se til for investorerne torsdag, hvor der offentliggøres en stribe nøgletal fra særligt USA.

Her tages temperaturen på Empire Manufacturing-indekset i februar, mens der også venter ugentlige tal for nytilmeldte ledige, data for producentpriserne samt industriproduktionen og kapacitetsudnyttelsen i januar og en opgørelse af Philadelphia Fed-indekset i februar.

I Europa er højdepunkterne svenske arbejdsløshedstal samt en opgørelse af handelsbalancen i eurozonen i december.