Obligationer: Renterne borer sig mod rekordlavt niveau

Renterne på statsobligationer fortsætter med at falde fredag, hvor uroen på finansmarkederne giver ny flugt mod sikrere aktiver.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den toneangivende danske 10-årige rente, målt på papiret med udløb i november 2023, falder 4 basispoint til 1,07 pct., hvilket er det laveste niveau for det papir. I 2012, under gældskrisen, var det dengang toneangivende 10-årige danske papir dog nede i en rente på 0,97 pct.

Fredag er der en krise af mere politisk og militær karakter, der sender investorerne i skjul for kursfaldene på verdens aktiebørser. Usikkerheden omkring sanktioner imod og fra Rusland, samt udsigten til mulige amerikanske flyangreb i Irak, giver rentefald i stort set hele verden.

Der er rentefald i størrelsesordenen 2-4 basispoint i det meste af Europas 10-årige statsobligationer, og den tilsvarende amerikanske rente er siden torsdag eftermiddag faldet 8 basispoint til 2,37 pct.

Mens renterne i Portugal, Spanien og Italien startede dagen med at stige, er de ved 12-tiden også vendt til fald.

USA er parat til at gennemføre begrænsede "målrettede" luftangreb mod Islamisk Stat (IS) i Irak, og amerikanske militærfly er begyndt at nedkaste mad og vand til irakere, der er på flugt fra IS i Nordirak, annoncerede præsident Barack Obama i en tv-transmitteret tale fra Det Hvide Hus.

På nøgletalsfronten er der relativt stille fredag. Tyskland fremviste en overraskende stor import i juni, som reducerede handels- og betalingsbalancen i måneden en anelse i forhold til forventningerne.

Fra USA kommer der senere på fredagen foreløbige tal for produktiviteten uden for landbruget i USA i andet kvartal. Der ventes en stigning på 1,6 pct. efter et fald på 3,2 pct. i første kvartal, som var præget af usædvanligt hårdt vintervejr. Estimaterne svinger dog mellem uændret og en stigning på 4 pct. Ugen rundes af med tal for engroslagrene i USA i juni.

/ritzau/FINANS