Obligationer: Renten røg ned på lav risikovillighed

Investorerne valgte at benytte fredagen til at søge over i de mere sikre papirer som statsobligationer, hvilket var med til at sende renterne lavere.

Herhjemme kunne den toneangivende tiårige statsobligation gå på weekend med en rente på 0,79 pct. Det var samtidig 5 basispoint lavere end torsdagens slutniveau, hvor renten endte i 0,84 pct. Tendensen gik igen på resten af det europæiske kontinent - dog med undtagelse af Portugal og Grækenland, hvor de sydeuropæiske statsrenter steg.

Nervøsiteten på de finansielle markeder - og den afledte søgen mod sikre papirer - skyldtes de fortsat faldende oliepriser samt tal for de kinesiske bankers nyudlån. Udlånet faldt overraskende i december, viste data fra de kinesiske myndigheder ifølge Bloomberg News.

I løbet af fredagen kom der flere nøgletal fra USA, hvor det mest imødesete var det amerikanske detailsalg for december. Det viste sig fra sin skuffende side, og det dæmper udsigten for væksten i BNP for fjerde kvartal, vurderede seniorøkonom Kim Fæster i en skriftlig kommentar på baggrund af fredagens tal, som viste et fald på 0,1 pct. på månedsbasis.

Faldet var i overensstemmelse med økonomernes forventninger ifølge Bloomberg, men lavere end ventet fraregnet bilsalget

- Salget blev trukket ned af faldende benzinpriser og varmt vejr, der fik kunderne til at vælge den nye vinterfrakke fra. Det svagere salg er også bekymrende, fordi butikkerne opbyggede store lagre i tredje kvartal, påpeger Kim Fæster.

Derudover kom der blandt andet amerikanske producentpriser, der faldt med 0,2 pct. i december på månedsbasis, hvilket var præcis det samme niveau, som analytikere adspurgt af Bloomberg News havde ventet.