Obligationer: Renten faldt en anelse samme med olien

Der var beskedne rentefald på obligationsmarkedet mandag, hvor renten på den tiårige danske statsobligation faldt med 2 basispoint til 0,87 pct. i forhold til børslukketid lillejuleaften, der var den seneste forudgående handelsdag.

Læs mere
Fold sammen

Det beskedne fald kom på en handelsdag, hvor råolien tilsyneladende var det eneste, investorerne kunne bruge som pejlemærke.

- Olieprisen er nok den bedste indikator, vi kan sidde og holde øje med, når der ikke er nogen nøgletal. Den steg lidt juleaftensdag, men er skvattet lidt ned igen, og det trækker også renterne lidt ned, siger Morten Hassing Povlsen, rentestrateg i Nordea, til Ritzau Finans.

I løbet af juleaftensdag nåede prisen på en tønde af den europæiske referenceolie Brent at stige 1,4 pct., og lillejuleaftensdag var den steget med 3,5 pct. Mandag var den imidlertid gledet til en pris på omkring 36,70 dollar, hvilket svarede til et fald på omkring 3,1 pct.

Falder olieprisen yderligere, kan det ifølge rentestrategen på kort sigt være med til at holde inflationen nede. Og det kan videre være med til at holde de lange renter nede.

- Ser man på markedets forventninger til inflationen, så er den stadig på et meget lavt niveau. Om fem år ventes den at være 1,67 pct., og Den Europæiske Centralbank plejer at være bekymret, når den er under 2 pct., forklarer Morten Hassing Povlsen.

På nøgletalsfronten er det en tynd uge, investorerne går i møde.

Ved det danske markeds åbning mandag var der dog offentliggjort japanske tal for ledighed og detailsalget i november. Detailsalget viste sig overraskende negativt med et fald på 2,5 pct. sammenlignet med oktober, mens der i forhold til november sidste år var tale om et fald på 1,0 pct.

Økonomerne havde ventet et fald på 1,4 pct. på månedsbasis og 0,1 pct. i forhold til samme måned sidste år, viste estimater indsamlet af Bloomberg.

Den japanske arbejdsløshed steg i november til 3,3 pct. fra 3,1 pct. i oktober, mens analytikerne havde forudset en stigning til 3,2 pct.

Tirsdag offentliggøres den amerikanske forbrugertillid for december, mens der onsdag offentliggøres tal for igangværende bolighandler i november.

Torsdag holder det danske marked lukket på årets sidste dag, men i USA holdes markederne åbne, og der offentliggøres tal for nytilmeldte ledige, fortsat ledige, ISM Industri-indekset og Chicago PMI-indekset.