Obligationer: Renten danser på stedet

Læs mere
Fold sammen

Der er udsigt til en rolig åbning på det danske obligationsmarked tirsdag, hvor investorerne skal fordøje et sæt svage nøgletal fra Kina, der viser nedadgående aktivitet i fremstillingssektoren.

Tallene er blevet modtaget negativt på aktiemarkederne, hvor der er fald i Asien, mens futures for de amerikanske indeks peger ned. Det kan tyde på en rød dag på de europæiske aktiebørser, hvilket kan flytte penge over på obligationsmarkedet og dermed give rentefald.

Den tiårige amerikanske rente er imidlertid steget et par basispoint efter dansk børslukketid mandag og peger altså på alt andet end lavere danske renter. Mandag lukkede renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation i 0,97 pct. efter at være steget 5 basispoint over dagen.

Tirsdag er de amerikanske indkøbschefers forventningsindeks, det såkaldte ISM-tal for industrien, på programmet. Desuden kommer en lang række tilsvarende målinger fra euroregionen. I det hele taget er der udsigt til en særdeles travl uge med mange nøgletal, der kan rykke op i finansmarkederne.

- Udviklingen vil i de kommende dage være meget præget af de enkelte begivenheder og nøgletal vi får. Så en eventuel glæde over et amerikanske ISM, vil kun være midlertidigt, da investorerne hurtigt vil vende blikket mod i første omgang torsdagens centralbankmøde i euroområdet og derefter den amerikanske jobrapport fredag, skriver seniorstrateg i Nordea Tina Choi Danielsen i sin morgenkommentar.

Blandt markedsdeltagernes fokuspunkter er også olieprisen, der steg markant mandag med 8,8 pct. målt på den amerikanske referenceolie, WTI. Prisen er dog siden faldet med 3,1 pct. tirsdag morgen til 47,70 dollar per tønde. En højere oliepris kan medvirke til, at inflationen tager til og derved skubbe på en renteforhøjelse i USA. Blandt andre har den amerikanske centralbanks viceformand, Stanley Fischer, senest indikeret, at en renteforhøjelse til september stadig er en mulighed.

- Den amerikanske rente steg i går som følge af en kraftig stigning i olieprisen, og udtalelser fra Fed (den amerikanske centralbank, red.), skriver Sydbank i sin morgenkommentar netop med henvisning til Fischer.

Herhjemme venter Sydbank en stort set uændret åbning på obligationsmarkedet tirsdag.