Obligationer: Oliens udsving styrede risikolysten

Større appetit på mere risikable investeringer var på dagsordenen for hovedparten af investorerne på de europæiske rentemarkeder tirsdag. Risikolysten svingede dog i takt med store op- og nedture for olieprisen.

Foto: JULIAN STRATENSCHULTE

Herhjemme endte det med endnu et lille løft i den toneangivende tiårige statsrente til 0,81 pct. Det var 1 basispoint mere end slutfacit mandag, hvor renten også var kravlet et enkelt basispoint højere.

Dagen startede med øget risikoappetit takket være økonomiske data fra Kina, der gav mange i markedet forventninger om nye støttetiltag fra den kinesiske stat. Det var med til at give et opsving i olieprisen, som styrkede investorernes appetit på mere risikable papirer og dermed pressede renterne op i Europa.

Da olieprisen til gengæld vendte om midt på dagen og næsten udslettede hele dagens stigning, slog renterne også bak, inden morgenens retning blev genfundet i mildere tempo sidst på eftermiddag.

Også lande som Tyskland og Finland oplevede marginale renteløft tirsdag.

Kinas BNP-data viste den laveste vækstrate, målt på årsbasis, i et kvart århundrede. Der var også data for detailsalget og industriproduktionen for december fra Riget i midten, som var lidt svagere end ventet og styrkede mistanken om en økonomisk opbremsning, som tvinger regeringen til handling.

Til gengæld var der positivt nyt kl. 11 fra det tyske ZEW-indeks, der landede bedre end forudset, både når det gælder forventningerne til fremtiden og vurderingen af den nuværende økonomiske situation.