Obligationer: Mindre rentestigning i sigte fra start

Læs mere
Fold sammen

De danske statsrenter ser ud til at skulle fortsætte en smule op mandag morgen, efter at renterne også tog sig et ordentligt hop torsdag, der var sidste handelsdag i sidste uge grundet store bededag.

Siden dansk lukketid torsdag er renten på den tiårige amerikanske statsobligation, der i øvrigt steg uafbrudt hele sidste uge, hoppet endnu et basispoint op, så den mandag morgen handles i 1,88 pct. på markedet i Tokyo.

Og det kan meget vel smitte af herhjemme, hvor renten ser ud til at løfte sig en smule fra start mandag.

Der er dog et par nøgletal i løbet af dagen, der kan få effekt på renterne. Særligt opgørelsen af det tyske Ifo-indeks for april ses blandt flere aktører som en vigtig begivenhed.

- Dagen i dag byder på det tyske Ifo, som vi venter vil stige. Det vil understøtte aktiemarkedet og dermed trække renterne en smule med sig op. Skuffer Ifo ligesom fredagens PMI'er er der lagt op til rentefald, skriver Tine Choi, der er seniorstrateg hos Nordea, i en kommentar.

Og også hos Sydbank er det ventet, at opgørelsen af indekset fra Ifo-instituttet i München kan få afgørende betydning for mandagens handel med statspapirer.

- Rapporten bygger på svar fra flere tusinde tyske virksomheder, og normalt er Ifo-indekset en god indikator for den økonomiske vækst i Tyskland. Ifo-indekset har vist en vigende tendens siden november, men indekset steg dog en smule i marts. I april forventer vi et stort set uændret Ifo-indeks på 107, hvor indekset i marts blev opgjort 106,7. Et eventuelt fald i Ifo-indekset vil kunne udløse rentefald, og så vil det kunne svække euroen, skriver banken i en kommentar mandag morgen.

Blandt økonomerne generelt er det dog også forventningen, at Ifo-indekset vil stige i april. Ifølge estimater indsamlet af Bloomberg News venter økonomerne, at indekset vil stige til 107,1 i april fra 106,7 måneden.

Senere på dagen venter også en opgørelse af salget af nye boliger i USA i marts. Her venter økonomerne ifølge Bloomberg News et salg på 520.000 enheder mod 512.000 enheder i februar.