Obligationer kl. 11.45: Steg efter en sur Bernanke

 

Stormen af makroøkonomiske offentliggørelser har lagt sig efter to meget travle dage, og udgangspunktet for obligationskurserne bevægelser skal fredag middag nok hovedsagligt findes i kølvandet efter torsdagens begivenheder. Især bekymrende meldinger fra den amerikanske centralbankchef rumlede i baghovedet på investorerne.

 

Den toneangivende danske 10-årige statsobligation lå fredag middag 0,41 point højere i kurs 99,97 med en effektiv rente på 4,00 pct. Blandt realkreditobligationerne lå 4-35'erne 0,28 point højere i kurs 92,48 med en effektiv rente på 4,79 pct.

 

I løbet af fredagen blev morgenstundens fremgang udbygget, hvilket samlet gav en ganske pæn stigning ved middagstid.

 

Torsdag ved dansk lukketid talte en bekymret centralbankchef, Ben Bernanke, på Capitol Hill. Ben Bernanke var bekymret over det store underskud på handelsbalancen og anfægtede, at den demografiske udvikling med en øget ældrebyrde ikke hjalp på humøret.

 

- Hvis vi ikke handler tidligt og meningsfuldt kan den amerikanske økonomi blive seriøst svækket, sagde centralbank chef Ben Bernanke.

 

Fra de britiske øer var det nyt fra detailbranchen. Detailsalget i december steg 3,7 pct. mens novembertallene blev nedrevideret til en vækst på 3,1 pct. fra 3,2 pct. Ifølge Bloomberg News havde analytikerne ventet en vækst på 3,2 pct. i december. Investorerne fik også tal for den britiske pengemængde (M4), som steg 12,8 pct. p.a.. Det var marginalt mere end ventet. Den stærke forbrugertillid ledte investorernes tanker hen på muligheden for endnu en Bank of England renteforhøjelse.

 

- Privatforbruget er stadig stærkt, og det øger chancen for endnu en renteforhøjelse, så tidligt som i februar, sagde økonom Kenneth Broux fra Lloyds TSB til Bloomberg News.

 

Fredag kan investorerne slappe lidt mere af i forhold til de to seneste dages heftige makroprogram. På den anden side af Atlanten vil opmærksomheden rette sig mod forbrugertilliden i januar fra University of Michigan. Her venter analytikerne en stigning til 92 fra 91,7 i december. Især de lave oliepriser ventes, at have gøet jorden for en øget forbrugertillid.

 

Derudover er der taler fra de to amerikanske centralbankmedlemmer Jeffrey Lacker og Thomas Hoenig.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )