Obligationer: Investorer venter på amerikanske nøgletal

Investorerne har lagt mange af bekymringerne over spændingerne mellem USA og Nordkorea på hylden tirsdag, og det kan ses på både obligations- og aktiemarkedet.

Arkivfoto. Investorerne har lagt mange af bekymringerne over spændingerne mellem USA og Nordkorea på hylden tirsdag, og det kan ses på både obligations- og aktiemarkedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: DANIEL ROLAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Investorerne har lagt mange af bekymringerne over spændingerne mellem USA og Nordkorea på hylden tirsdag, og det kan ses på både obligations- og aktiemarkedet.

Den voksende risikoappetit får investorerne til at søge væk fra statsobligationer og over i mere usikre værdipapirer som aktier, kreditobligationer og obligationer fra vækstmarkederne. Det fortæller Simon Fasdal, der er obligationschef hos Saxo Bank.

På markedet for statsobligationer kan det aflæses i en stigning i renten på den toneangivende tiårige statsobligation til 0,56 pct. tirsdag ved middagstid, hvilket er 2 basispoint over slutniveauet fra mandag, hvor renten også steg 2 basispoint.

»Retningen bliver givet af aktiemarkedet og »risk on«-bevægelsen, som vi også så i går. Det kommer af, at der er lidt mere ro på mellem USA og Nordkorea, og det har givet markedet ny næring,« siger Simon Fasdal til Ritzau Finans.

I både Europa og USA er der ligeledes rentestigninger på statspapirerne, mens renten falder en smule tilbage for obligationer i eksempelvis Brasilien.

I løbet af formiddagen blev der offentliggjort tal for forbrugerpriserne i Sverige og Storbritannien, mens væksten i den tyske økonomi viste sig at være bedre end ventet. I løbet af dagen vil en række amerikanske nøgletal løbe med opmærksomheden. Her vil investorerne særligt fokusere på udviklingen i import- og eksportpriserne og detailsalget USA.

»Alle tallene er interessante, for vi har længe holdt skarpt øje med, hvor meget inflation der bliver genereret i USA og Europa af sig selv, og hvor meget der skyldtes stigningen i olieprisen fra meget lav til lav,« siger Simon Fasdal.

Ifølge Saxo Bank er udviklingen i inflationen interessant, da en lav inflation kan betyde, at de lave renter har længere udsigter. Fredag viste et nøgletal, at inflationsudviklingen var mere afdæmpet i USA i juli end ventet, og tirsdagens tal kan være med til at be- eller afkræfte den tendens.

»Hvis vi igen ser tendensen med, at prisstigningerne er svage, men at detailsalget buldrer derudaf, så bekræfter det, at der er et billede af, at vi på trods af høj vækst står med et nyt inflationsregime, hvor det er svært at skabe den samme gammeldags inflation, som vi så for 10-15 år siden. Det er ikke så tosset, men det giver bare nogle nye udfordringer,« siger Simon Fasdal.

Dagens væsentligste tal er udviklingen i detailsalget, der ventes at vise en fremgang på 0,3 pct. i juli, viser estimater indsamlet af Bloomberg News, og tallet kan have betydning for renteudviklingen tirsdag.

»Det væsentligste er detailsalget. Får vi et tal, der overrasker positivt, så kan det betyde, at obligationer vil have det lidt svært, mens aktierne vil stige på ryggen af tallet,« siger obligationschefen.

Senere tirsdag kommer der desuden tal for de amerikanske forretningslagre og NABH-boligindekset.