Obligationer: Græsk gældsplan kan give nye renteløft

Foto: ALKIS KONSTANTINIDIS.
Læs mere
Fold sammen

Risikovilligheden - og dermed renterne - steg kraftigt fredag på obligationsmarkedet, da der var tegn til, at der kommer en i hvert fald foreløbig løsning på den græske gældsproblematik. Det var dog først efter dansk lukketid, så måske skal de danske renter yderligere op, når handelen kommer i gang mandag.

Fredag steg den danske tiårige rente 8 basispoint til 0,24 pct. Siden da er den tilsvarende amerikanske rente steget 4 basispoint til et niveau på 2,11 pct. tidligt mandag.

Dramaet om Grækenland fortsætter mandag, selvom det fredag fik forhandlet sig frem til en fire måneders forlængelse af sin gældsaftale. Landet skal allerede i dag leverer en oversigt til trojkaen over hvilke politikker, den vil føre, for at sikre penge i statskassen på kortere og længere sigt. Det skriver chefstrateg Henrik Drusebjerg fra Carnegie i et notat.

om forlængelse af lån torsdag

- Vendes tommelfingeren op har vi fire måneders timeout, vendes den ned er der krisemøde tirsdag og kommer der ingen løsning kan vi have kapitalkontrol og et Grækenland på vej ud af euroen allerede fra på onsdag. Vi tror stadig på en løsning, men udtalelser fra den græske regering viser, at de stadig er på en helt anden planet end trojkaen, og balladen er begyndt internt i Syriza over weekenden, skriver han.

Mandag er der to nøgletal af interesse i kalenderen. Først offentliggøres det tyske Ifo-indeks, der ventes at stige lidt til 107,2 fra sidste måneds aflæsning på 106,7 ifølge Bloomberg. I forvejen er indekset steget tre måneder i træk.

- Den bedre stemning hos de tyske virksomheder skyldes sandsynligvis en kombination af lave energipriser og en svagere eurokurs samt meget lave renter. Disse forhold kan sammen med yderligere lempelser fra Den Europæiske Centralbank (ECB) i de kommende måneder få humøret til at stige yderligere hos de tyske virksomheder, vurderer Sydbank i sin morgenberetning.

Ud på eftermiddagen kommer der en opgørelse over salget af eksisterende boliger i januar i USA. Det ventes at være lidt i tilbagegang i forhold til december.