Obligationer: Græsk drama sender renterne ned

Der er udsigt til store rentefald på obligationsmarkederne mandag.

Der er udsigt til store rentefald på obligationsmarkederne mandag, efter at situationen omkring Grækenland er blevet ekstra tilspidset hen over weekenden, hvor der dels er blevet udskrevet folkeafstemning og indført kapitalkontrol i det sydeuropæiske land.

Grækernes premierminister, Alexis Tsipras, udskrev højst overraskende en folkeafstemning natten til lørdag, der skal afholdes søndag den 5. juli.

Her skal det græske folk afgøre, om de vil forkaste eller acceptere de internationale långiveres reformforslag, som skal hjælpe Grækenland tilbage på ret køl. Den beslutning satte alle igangværende forhandlinger om en aftale på standby, og fra flere sider er Tsipras' beslutning blevet mødt med hovedrysten.

Grækenland står samtidig i en meget vanskelig situation, da landet tirsdag skal betale et afdrag på omkring 1,5 mia. euro til Den Internationale Valutafond, IMF, hvilket er samme dag, som landets nuværende hjælpeprogram slutter.

Ifølge Nordea vil en eventuel misligholdelse af gælden dog ikke betyde, at Grækenland bliver erklæret konkurs i første omgang.

- De internationale ratingbureauer har allerede været ude og sige, at de ikke betragter en eventuel manglende betaling til IMF som en kreditevent, og dermed vil Grækenland heller ikke bliver erklæret konkurs, hvis ikke de honorer deres betaling forpligtelser på tirsdag, skriver seniorstrateg Tine Choi Danielsen i en kommentar til weekendens nyheder.

Den usikre situation betyder også, at grækerne hen over weekenden har stået i kø ved bankernes hæveautomater, hvor der er blevet hævet eurosedler i en lind strøm, da et eventuelt græsk exit fra eurozonen vil betyde en ny valuta, som formentlig vil blive devalueret væsentligt i forhold euro.

Køerne ved de græske banker har fået Grækenland til at indføre såkaldt kapitalkontrol for at sikre, at bankerne ikke bliver tømt for penge. Det betyder i praksis, at landets banker holder lukket frem til næste mandag, mens det samtidig maksimalt er muligt at hæve 60 euro - omkring 450 kr. - om dagen i hæveautomaterne.

Den meget usikre situation omkring Grækenland kommer til at sætte sit tydelige præg på mandagens handel på de finansielle markeder, hvor investorerne vil søge væk fra aktier og over i de mere sikre aktiver.

Renten på den toneangivende tiårige amerikanske statsobligation, den såkaldte T-bond, er faldet op mod 15 basispoint i mandagens handel i Asien, og hvis det skal afspejle udviklingen herhjemme, er der lagt op til store rentefald.

Fredag steg renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation med udløb i 2025 til 1,14 pct., hvilket var en stigning på 7 basispoint i forhold til torsdagens lukkeniveau, men der er altså udsigt til den modsatte udvikling mandag.

På nøgletalsfronten kommer der i løbet af mandagen en stribe tillidsindikatorer fra eurozonen og et enkelt nøgletal fra USA i form af igangværende bolighandler.

Disse tal ventes dog at glide lidt i baggrunden, hvorimod nyt fra centrale aktører omkring den græske situation derimod vil kunne påvirke markederne.