Obligationer: Året starter med rekordlave renter

Når obligationshandlerne tager hul på et nyt handelsår fredag er der ikke de store begivenheder at tage pejling af.

De amerikanske statsobligationer er stort set ikke handlet siden onsdag, da de fleste markeder i Asien er lukket på grund af nytår, og sammenlignet med dansk børslukketid tirsdag er renten på den toneangivende tiårige T-bond stort set uændret.

Men selvom markedsdeltagerne må vente til klokken 16, før der kommer vigtigt nyt at handle ud fra, nemlig det amerikanske ISM-indeks, så er der ingen tvivl om, at renterne er lave. Renten på den toneangivende tiårige danske statsobligation endte tirsdag i bundrekorden 0,83 pct. og dermed 1 basispoint lavere end mandagens slutniveau, der også var bundrekord. Siden papiret begyndte sit liv i forsommeren, er renten mere end halveret fra på den anden side 1,7 pct. i maj-juni.

Der kommer en række nøgletal fredag, men fokus ventes at blive rettet mod det amerikanske ISM-indeks for december, der lander kl. 16.00. Analytikere adspurgt af Bloomberg News venter et fald i ISM-indekset til 57,5 fra 58,7 i november. Der er dog uenighed blandt de 74 analytikere, der leverer estimaterne. Estimaterne ligger mellem 54,0 og 59,3.

Der kommer også aktivitetsindeks fra eurozonen, men det en revideret opgørelse. Usikkerhed omkring den politiske situation i Grækenland, hvor der skæves frem mod valget 25. januar, og Italien, hvor præsidenten går af, kan medføre mindre rentestigninger fredag.