Obl. kl. 11.55: Sur stemning inden amerikanske nøgletal

Læs mere
Fold sammen
Det danske obligationsmarked ligger tirsdag middag med kursfald, hvilket sker forud for en række amerikanske præsentationer i eftermiddag. De europæiske aktiemarkeder ligger med moderate fald og understøtter den sure stemning på obligationsmarkedet, hvor også store auktioner af statsobligationer i Frankrig og Spanien bidrager negativt. I modsatte retning trækker inflationstal for eurozonen, som overraskede med en mindre stigningstakt end ventet.

Den toneangivende ti-årige danske statsobligation, 4 pct. 2017, ligger tirsdag middag 0,38 point lavere i kurs 104,87 med en effektiv rente på 3,35 pct. Blandt realkreditobligationerne ligger 4-35'erne 0,07 point lavere i kurs 92,53 med en effektiv rente på 4,83 pct.

- Der er en række faktorer til tirsdagens udvikling på obligationsmarkedet, hvor investorerne blandt andet skal revurdere udbudssiden med hensyn til denne uges auktioner, siger obligationsstrateg Patrick Jacq hos BNP Paribas til Bloomberg News. Volatiliteten er reduceret de seneste par uger og teknisk handel tillader kurserne at sive, vurderer strategen. Frankrig vil sælge statsobligationer for 7 mia. dollar, mens Spanien vil sælge for 7 mia. dollar.

Eurostat var tirsdag formiddag aktuel med et estimat for forbrugerpriserne i eurozonen i december, som viste en stigning på 1,6 pct. sammenlignet med en stigning på 2,1 pct. måneden forinden. Analytikerne havde ventet en stigning på 1,8 pct. i december.

Tirsdag eftermiddag offentliggøres flere amerikanske nøgletal. Der kommer tal for boligmarkedet i form af det verserende boligsalg i november, som ventes at vise et fald på 1,0 pct. i forhold til måneden forinden. Tallet kan bruges til at forudsige den faktiske salgsaktivitet inden for boliger, da størsteparten af de verserende boligsalg bliver til faktiske salg. Der er stor fokus på det amerikanske boligmarked, som var nøglen til den globale finanskrise. Investorerne håber på snart at kunne se en stabilisering af boligmarkedet.

ISM-erhvervstillidsbarometeret for servicesektoren offentliggøres for december og ventes at vise et fald til 35,4 sammenlignet med 37,3 måneden forinden. Den amerikanske forbruger er mere pessimistisk end nogensinde, og det vil fortsat svække servicesektoren. I sidste uge fald den amerikanske forbrugertillid fra Conference Board i december til det laveste niveau i opgørelsens historie.

Afsluttende offentliggøres referatet fra det seneste rentemøde hos den amerikanske centralbank den 16. december, hvor renten blev sænket med 75 basispoint til 0,25 pct. I den efterfølgende meddelelse oplyste centralbanken, at finanskrisen tilsyneladende er fortsat med at vokse, og at en række nøgletal har vist alvorlige krisetegn i den amerikanske økonomi. Arbejdsløsheden stiger i øjeblikket med rekordfart i landet, mens investeringerne er sat i stå og industriproduktionen falder dramatisk. Referatet vil få mindre opmærksomhed end normalt, eftersom fokus nu mere er på regeringspolitiske tiltag for økonomien og andre tiltag fra centralbanken, idet der med hensyn til pengepolitikken ikke rigtig er flere skud i bøssen.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )