Obl. kl. 11.55: Renterne op efter hjælpende hånd fra Bush

 

Det danske obligationsmarked holdte fredag middag fast i morgenstundens kursfald, efter at det fredag morgen kom frem, at den amerikanske regering i dag vil fremsætte en række forslag, der skal komme de hårdt prøvede amerikanske boligejere til gode. Det interessante er, at forslaget som udgangspunkt drejer som om det sekundære lånemarked, som har været roden til den globale kreditkrise. Fokus er i høj grad også rettet mod den vigtige tale fra den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke, samt flere interessante amerikanske nøgletal i eftermiddag.

 

Den toneangivende danske statsobligation, 4 pct. 2015, lå fredag middag 0,25 point lavere i kurs 97,76 med en effektiv rente på 4,32 pct. Blandt realkreditobligationerne lå 4-35'erne 0,17 point lavere i kurs 89,25 med en effektiv rente på 5,13 pct.

 

- Der er allerede en stor optimisme i markedet for, at planen for det sekundære amerikanske lånemarked fra præsident George W. Bush vil lykkes, udtalte obligationsstrateg hos Unicredit Markets and Investment Banking, Kornelius Purps, til Bloomberg News.

 

- Det styrker stemningen på aktiemarkederne og trækker renterne højere, bemærkede strategen.

 

Den amerikanske finansavis Wall Street Journal startede spekulationerne natten til fredag, idet avisen skrev, at den amerikanske regering med præsident George W. Bush i spidsen, i dag vil fremsætte et forslag, der skal hjælpe boligejerne på det såkaldte sekundære lånemarked. Der er tale om over to millioner lån, som den amerikanske regering vil foreslå at refinansiere til en mere favorabel rente. Tiltaget fra den amerikanske regering skal ikke ses som et initiativ til at hjælpe industrien eller aktiemarkederne, men alene som en hjælp til de pressede boligejere, udtalte en anonym regeringskilde til avisen.

 

Fredag eftermiddag byder på flere interessante begivenheder foruden fra den makroøkonomiske front. Den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke holder tale i Jackson Hole om det amerikanske boligmarked. Der er stor fokus på, hvorvidt centralbankchefen vil komme ind på pengepolitikken, efter at banken senest sænkede diskontorenten. Investorerne har øget sandsynligheden for en nedsættelse af den toneangivende rente også på rentemødet den 18. september. Flere investorer ser endda stor mulighed for en rentenedsættelse med 50 basispoint.

 

- Talen fra Ben Bernanke fredag bliver rigtig interessant med tanke på kreditkrisen og alle spekulationerne om det amerikanske pengepolitik, men det er ikke nødvendigvis sikkert, at han vil komme med klare signaler om pengepolitikken, vurderede chefanalytiker hos Nordea Markets, Johnny Bo Jakobsen, til RB-Børsen fredag formiddag. Det er værd at bemærke, at dagens tale ikke byder på nogen efterfølgende spørgerunde, udtalte analytikeren.

 

Derudover kommer der tal for privatforbruget for juli og ventes at vise en stigning på 0,3 pct. sammenlignet med en stigning på 0,1 pct. måneden forinden. Det regionale erhvervstillidsbarometer fra Chicago er også på programmet, og det præsenteres for august og ventes at vise et marginalt fald til 53,0 i forhold til 53,4 i juli. Afsluttende præsenteres den endelige opgørelse for forbrugertilliden i august fra University of Michigan. Der ventes et mindre fald til 82,5 i forhold til 83,3 tidligere.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )